Studenti navštívili NSS Foto: NSS

Obrazem: NSS přivítal v rámci Noci práva 150 studentů

Nejvyšší správní soud mohli ve středu 6. března 2019 navštívit studenti Masarykovy univerzity a právnických fakult vysokých škol z Brna, Olomouce a Plzně i studenti brněnských gymnázií. Postupně v hodinových intervalech tak soud vidělo na 150 zájemců. Kromě prohlídky prostor soudu provázené výkladem o historii i současnosti budovy na Moravském náměstí 6 se aktivně zapojili do „simulovaných“ soudních řízení.

„Účastníci Noci práva odcházeli z Nejvyššího správního soudu spokojeni. Oceňovali především ojedinělou možnost vidět soud takto „zevnitř“ a díky tomu tak lépe pochopit smysl a význam tohoto soudu. Pochvalně se vyjadřovali i k tomu, kolik asistentů i soudců se jim v průběhu večera a noci velmi ochotně věnovalo,“ uvedla místopředsedkyně soudu Barbara Pořízková.

Noc práva na NSS

Promítaný dokument o soudu „Tak trochu jiný soud“ studenty mile překvapil. Přestože se nejedná o žádný instruktážní film, mnoho se z něj o fungování soudu dozvěděli, ale zároveň a to především, na ně dýchl příjemnou atmosféru 15 let existence soudu, tak jak ji prožívali ti, kteří zde pracovali a pracují.

Studenti na NSS

Noc práva zorganizoval spolek Nugis Finem, který se inspiroval francouzskou La nuit du droit, jež se v jeden den koná vždy po celé Francii.

(red)