Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

Omezení kasační stížnosti se přiblížilo, Mazanec ho podporuje

Poslanci by se na dnes začínající schůzi Poslanecké sněmovny (PS) měli již dostat k projednání novely soudního řádu správního, která má rozšířit institut tzv. nepřijatelnosti kasační stížnosti. Tu předložila v minulém roce skupina poslanců v čele s předsedou Ústavně právního výboru PS (ÚPV) Markem Bendou a její projednání bylo z různých důvodů odkládáno. Jak sdělil Benda České justici, požádá sněmovnu o předřazení návrhu tak, aby jí stihli poslanci projednat na této schůzi alespoň v prvním čtení.

Ačkoliv se jedná o poslaneckou novelu, iniciativa přišla z Nejvyššího správního soudu (NSS) ještě za předsednictví Josefa Baxy, který toto řešení rostoucího nápadu kasačních stížností prosazoval. Podle statistiky nápadu věcí na NSS se totiž čísla přiblížila úrovně přesahující 4100 kasačních stížností za rok 2018 a trend je za poslední období setrvale rostoucí. Většinu přitom tvoří hlavně věci daňové, stavební, regulace podnikání, územní plány, přestupky či pobyt cizinců, tedy věci náročné na nastudování a rozhodnutí. Ze soudu navíc letos odejdou 3-4 soudci, což ho ještě více oslabí.

Pokud by byl návrh skupiny poslanců přijat, umožnil by soudcům NSS odmítnout jakoukoliv kasační stížnost, která nepřesahuje vlastní zájmy stěžovatele.

Proti návrhu se v rámci připomínkového řízení minulý rok zvedla vlna odporu. Své negativní stanovisko vyjádřil předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, ministerstvo vnitra i spravedlnosti, stanovisko vlády bylo v podstatě také negativní. K nedorozumění, diplomaticky řečeno, došlo i na NSS, kdy původní negativní stanovisko bylo posléze nahrazeno stanoviskem pozitivním.

Své obavy vyjádřili i představitelé advokátské obce či daňoví poradci.

Kritici rozšíření institutu nepřijatelnosti kasační stížnosti, kteří jsou i mezi soudci NSS, argumentují především tím, že především v oblasti daní či stavebního řízení by mohlo docházet k zásadnímu krácení práva na soudní ochranu stěžovatelů a spory by se zahlcoval ještě menší ÚS. Soudci se pak obávají především „oslepnutí“ NSS, k němuž by se nemusely dostat potenciálně zajímavé případy. Někteří pak namítají velice rozdílnou situaci na správních úsecích krajských soudů a s tím spojenou nižší důvěru vůči jejich rozhodnutím. Nápad a výsledek-vyřízení kasačních věcí 2003 2018. Odchodem Josefa Baxy z čela NSS se projednávání novely zaseklo. Baxa dnes pléduje za její urychlené projednání, NSS se totiž podle…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun