Zástupci České pirátské strany na tiskové konferenciFoto: Facebook

Piráti představují zákon o právu občana na digitální služby státu

Právo občana na digitální služby státu chtějí do české legislativy prosadit poslanci prostřednictvím zákona, který v zastoupení představí Piráti v příštích dnech. Podle předsedy strany Ivana Bartoše by měl změnit pozici státu k občanovi podobně zásadně jako norma, která před lety zakotvila v české legislativě právo na informace. Zároveň zdůraznil, že jde o návrh, který podporují všechny sněmovní strany.

Do dvou let by na základě předlohy měla vláda sestavit katalog agend, ke kterým by měli občané mít právo digitálního přístupu do pěti let. Když stát do té doby vyjmenovanou nabídku neumožní, budou moct žadatelé tyto úkony vymáhat po úřadech soudně.

Návrh Piráti připravili spolu se zástupci dalších stran a sdružení, předloha má podporu vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly i premiéra Andreje Babiše (ANO), řekl dnes Bartoš novinářům. Předpokládá proto, že návrh ve Sněmovně dostatečnou podporu nalezne. Zdůraznil, že nejde o návrh Pirátů. „Není tomu tak, že by se jednalo o pirátský zákon, jedná se o poslanecký návrh, který vzniká na platformě zástupců všech sněmovních stran, jejiž jsou Piráti pouze součástí, a který předkládají společně s ostatními sněmovními stranami, vládním zmocněncem a premiérem i ministrem Hamáčkem. Jde tedy o společné dílo,“ napsal České justici.

Zákon podle dřívějšího vyjádření prezidenta profesního sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací ICT unie Zdeňka Zajíčka počítá s tím, že vznikne propojený datový fond, ze kterého budou moct úřady získat na základě zákonného oprávnění nebo souhlasu klienta potřebné údaje.

Zákon by měl podle Bartoše být i oporou pro ministerstva při argumentaci ohledně nákladů a investic vkládaných do digitalizace.

(čtk, epa)