Účastníci sněmu USZ Foto: Unie státních zástupců

Unie státních zástupců diskutovala o odvolatelnosti vedoucích funkcionářů

Již tradičně bez účastni médií proběhl tento týden sněm Unie státních zástupců. „Na shromáždění Unie dnes jako hosté promluvili ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, čestná prezidentka Unie Lenka Bradáčová a prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová,“ uvedl spolek na sociálních sítích. Další informace nezveřejnil.

Unie dlouhodobě komunikuje pouze s vybranými zástupci médií, proto se České justici detaily o shromáždění zjistit nepodařilo, protože Unie je odmítla komentovat. „Na shromáždění vystoupil též člen prezídia Unie obhájců Marek Nespala, který uvedl, že obhájci a státní zástupci mají působit na jednom poli trestního práva a nikoliv na různých březích,“ uvedla na twitteru Unie obhájců.

Akci komentovalo i Ministerstvo spravedlnosti. „Diskutovalo se například o změnách v souvislosti se zavedením odvolatelnosti vedoucích státních zástupců nebo o zavedení délky jejich funkčních období,“ uvedl resort rovněž na twitteru.

Unie státních zástupců České republiky je dobrovolný stavovský nepolitický spolek státních zástupců, právních čekatelů a asistentů státních zástupců České republiky. Členství je dobrovolné, v současné době je členem spolku podle Wikipedie okolo 31 % státních zástupců, právních čekatelů a asistentů.

(epa)