Kušnarenko svým výrokem o ozbrojování vyvolal rozhořčení v ústředí muslimských obcích Reprofoto: TV Nova

Výzvu k vyzbrojování muslimů bude řešit Česká advokátní komora

Nejenom policie, ale i Česká advokátní komora (ČAK) se bude zabývat výroky dnes už bývalého předsedy pražské muslimské obce, advokáta Leonida Kušnarenka, který na sociální síti v reakci na teroristický útok na mešity na Novém Zélandu zveřejnil video, kde vyzval české muslimy, aby si pro svou obranu udělali zbrojní průkaz a ozbrojili se. Informoval o tom odbor vnějších vztahů ČAK.

„V souvislosti s výzvou Mgr. Leonida Kušnarenka, advokáta a funkcionáře muslimské obce, k ozbrojování muslimů v České republice, kterou zveřejnil po tragédii při střelbě v mešitách na Novém Zélandu, podal tajemník České advokátní komory (ČAK) podnět kontrolní radě ČAK k přešetření postupu uvedeného advokáta,“ konstatuje se v prohlášení.

Jak dále prohlášení uvádí, projevy advokátů mají být obecně spíše zdrženlivé, a tak může být výzva k ozbrojení skupiny obyvatel veřejností vnímána velmi negativně, jak je konečně patrné z ohlasů, včetně reakcí samotných muslimů. Důvodem podání podnětu kontrolní radě ČAK je podezření, že by mohlo jít o kárné provinění, zvláště když součástí výzvy byla i nabídka pomoci, právní služby, k obstarání zbrojního průkazu. O výsledku tohoto šetření bude ČAK informovat.

Ústředí muslimských obcí dnes Kušnarenka ze svého středu vypovědělo. Kušnarenko přestal být předsedou i členem obce. Informoval o tom server Deníku N. Podle Ústředí muslimské obce bylo Kušnarenkovo chování nevhodné.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej sdělil seníku Právo, že Kušnarenkův výrok šetří rovněž policie, která v současné době analyzuje a vyhodnocuje informace. Kušnarenko působí jako obhájce, který zastupoval bývalého pražského imáma Samera Shadeha, obviněného z terorismu.

Dušan Šrámek