Miloš Zeman jmenuje nové soudce Ilustrační foto: Hrad

Benešová navrhuje jmenovat 35 nových soudců, Šiškeová zamíří na NSS

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová předložila vládě seznam 35 kandidátů na nové soudce, které navrhuje prezidentovi republiky ke jmenování. Nejvíce z nich, 12, má zamířit k soudům v obvodu Krajského soudu (KS) v Praze. Mezi kandidáty jsou i dva státní zástupci.

Dalších 8 kandidátů má posílit soudy v Praze. Mezi nimi je například bývalý asistent soudce Ústavního soudu Jaromíra Jirsy Michal Matouš, který má posílit Okresní soud Praha-východ (OS) či Jan Ferfecký, asistent soudce Nejvyššího správního soudu (NSS). Ten má být přidělen k Městskému soudu v Praze, kde pravděpodobně usedne mezi soudci správního úseku.

Bývalý asistent Daniely Zemanové na NSS, Marek Zima, se má stát soudcem OS pro Prahu 10. K OS pro Prahu 5 odchází z Krajského státního zastupitelství v Praze Tomáš Louda. Ten již jednou soudcem byl, v letech 2005-12, pak odešel do advokacie, aby se v roce 2015 stal státním zástupcem. Jako okresní prokurátorka v Tachově začínala svoji kariéru v roce 1987 Jitka Tomsová, která se má stát soudkyní KS v Ústí nad Labem.

Jména navržených kandidátů si můžete stáhnout zde.

Soudci-leden-2020

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Soudit v obvodu KS v Ústí nad Labem mají vedle Tomsové další čtyři navržení kandidáti, po třech připadá na KS v Plzni a Ostravě, dva mají jít soudit ke KS v Brně a jeden kandidát se má stát soudcem v obvodu KS v Hradci Králové.

12 kandidátů působí jako justiční čekatelé, 11 jako asistenti soudců, dalších 5 kandidátů pracují jako vyšší soudní úředníci a 5 si pozastavuje advokátní činnost.

K NSS má být jako soudkyně jmenována i advokátka Sylva Šiškeová, která na NSS působila již jako asistentka od jeho počátku. Začínala v březnu 2003 jako asistentka soudkyně NSS Marie Součkové, od roku 209 do roku 2014 pak jako asistentka soudce Jiřího Pally. 

Petr Dimun