Bude Marie Benešová Babišovou ministryní spravedlnosti?

0
Bude Marie Benešová Babišovou ministryní spravedlnosti?
Předseda výboru Jeroným Tejc a poslankyně Marie Benešová Foto: Eva Paseková

S blížícími se podzimními volbami stoupá i míra spekulací a politických drbů. V poslední době se například justiční krajinou roznesla zpráva, že novou favoritkou Andreje Babiše na ministerstvo spravedlnosti je Marie Benešová.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti vlády Jiřího Rusnoka se rozešla s ČSSD jak bývá jejím zvykem, tedy nikoliv potichu a s ohledy, ale s pořádným prásknutím dveřmi. A navrch s obviněním, které míří do nejbližšího okolí premiéra Bohuslava Sobotky, konkrétně na advokáta Radka Pokorného. Toho spojila s kauzou Beretta a nepřímo s údajnou snahou poškodit jiného advokáta, Karla Muzikáře, za což si pravděpodobně vyslouží stížnost České advokátní komoře.

Benešová svůj odchod ohlásila v Lidových novinách, které dlouhodobě když ne určují, tak zcela jistě velmi dobře předpovídají politiku hnutí ANO a jejichž šéfredaktor István Lékó oplývá mimořádnou schopností ve svých pravidelných komentářích přesně předpovědět politické záměry svého bývalého majitele. Připomeňme jen, že v minulosti jejich články přispěly k vynucenému odchodu Heleny Válkové z postu ministryně spravedlnosti. Lidové noviny byly a jsou také v čele kritiky tzv. policejní reorganizace, kterou Marie Benešová taktéž veřejně pranýřuje. V neposlední řadě se dlouhodobě věnují případům jako je právě Beretta či sporu Českých drah s firmou Škoda Transportation a nejen v komentářích se netají, na čí straně v těchto případech stojí. Benešová je navíc advokátkou Karla Muzikáře právě v případu Beretta. Muzikář přitom patří k lidem, kteří mají k Andreji Babišovi blízko a má pověst toho, kdo má vliv na jeho názory, týkající se justice. Letmým pohledem do poradenských smluv, které zveřejnilo Ministerstvo financí, je vidět, že se to Muzikářovi navíc i vyplácí. Jen za druhé pololetí roku 2016, tedy od července do prosince 2016, vyplatilo MF advokátní kanceláři Weil, Gotshal & Manges, jejíž české pobočce Muzikář šéfuje, přes 7,5 mil. Kč.

Marie Benešová také nehlasovala pro zpřísnění zákona o střetu zájmů, konkrétně pro návrhy svého kolegy Jana Chvojky a poslance TOP09 Martina Plíška, kteří navrhli opatření, omezující Andreje Babiše v jeho podnikání a vlastnictví médií. A pravděpodobně byla také autorkou kritického právního posudku pro prezidenta Miloše Zemana, který zmíněné úpravy zákona veřejně odmítal a následně napadl zákon u Ústavního soudu.

Důvody pro „šprochy“, že Marie Benešová míří k Babišovi, je tedy dost a dost. Podle informací České justice to však zas tak horké není. Tedy zatím. Zdroje se sice shodují, že Karel Muzikář za její angažmá v ANO velmi lobuje a její jméno bylo u Babiše opakovaně zmiňováno, avšak favoritem na post ministra spravedlnosti je stále Robert Pelikán. Ten navíc má figurovat jako dvojka na pražské sněmovní kandidátce ANO a patří tak do seznamu prvních pěti kandidátů na poslance, s nimiž už pravděpodobný lídr kandidátky Martin Stropnický objíždí straníky. Mimochodem, do této „elitní“ pětky, která má při stávajících preferencích hnutí ANO zvolení prakticky jisté, nepatří exministryně spravedlnosti profesorka Válková. Aktuální otázka tak nestojí, zda Marie Benešová přejde do hnutí ANO, ale zda se v nejbližších dnech neodehraje spíše Válkové přestup z ANO. Například do KDU-ČSL, respektive na uvažovanou společnou kandidátku lidovců se Starosty…

Ale zpět k Marii Benešové a hnutí ANO. Marie Benešová je svéhlavá, neřiditelná a velmi hlasitá osobnost, těžko zapadající do Babišova ideálu, v němž je ministr poslušným převodníkem jeho vůle. Jednu Marvanovou už Babiš zažil a vzhledem k tomu, že zcela jistě netrpí absencí inteligence, nebude stejnou chybu opakovat. Pro Babiše jsou ale zmíněné spekulace určitě výhodné marketingově, politicky a mocensky, proto je určitě tlumit nebude. V první řadě to poškozuje ČSSD, a to i kdyby Marie Benešová sbalila potichu fidlátka a odteď mlčela jak prvňáček vyvolaný poprvé k tabuli. Dále to vytváří příjemné konkurenční prostředí, kdy Robert Pelikán musí dokazovat neustále svoji loajalitu, aniž by jej Babiš byl nucen popohánět či motivovat. A neposlední řadě návrat Marie Benešové do budovy ve Vyšehradské ulici musí vyvolávat na pražském vrchním státním zastupitelství minimálně neklid. Jestli je totiž někdo, kdo se nebojí i veřejně kritizovat Lenku Bradáčovou, je to právě Marie Benešová. V Babišově pojetí politiky je to zcela jistě vnímáno jako karta, se kterou může tiše hrát v partii, která se jmenuje průběh vyšetřování Čapího hnízda.

Petr Dimun