Čechrání peří ministra Pelikána

0
Čechrání peří ministra Pelikána
Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: archiv

Soudy jsou v České republice rychlé, uspokojivě rychlé. Tak zhodnotil nedávno svoje působení v čele resortu spravedlnosti ministr Robert Pelikán (ANO). Jeho čechrání peří ale kazí několik faktických informací.

Třeba čerstvá zpráva z úřadu veřejné ochránkyně práv, která letos řeší o 30 procent více stížností na dlouhá soudní řízení. Nebo to, že soud v Chomutově řeší civilní případy přes 800 dní a u krajských soudů trvá každý desátý spor téměř pět let. Modernizace české justice zůstala jen ve slibech ministra za hnutí ANO.

Chybí nový občanský soudní řád i trestní řád a ministr neprosadil ani zákon o soudních znalcích a nevytvořil pro soudy dostatečné personální zajištění v podobě asistentů soudců.

Stejně tak se nijak nepokročilo v oblasti elektronizace justice. Soudci musí dál rozhodovat podle zastaralých procesních předpisů. I proto je justice často neakceschopná a její výkon není tak rychlý, jak by bylo potřeba. A pokud je to někde lepší, zásluhu na tom mají především soudci.

Mezitím, co ministr kladně hodnotí svoji práci, se tak mnohé rozvody v Česku vlečou i několik let a děti v těchto rozpadlých vztazích trpí a vyrůstají v hádkách, naschválech či lžích svých rodičů. Vlekoucí se soudní řízení ničí lidské osudy, rodinné vztahy, ale také podnikání.

Vymáhání finančních pohledávek je totiž jeden z druhů sporů, které pro firmy, které tyto peníze citelně potřebují, u nás trvá až příliš dlouho.

Jednou z klíčových možností, jak zrychlit krok soudů, jsou znalci. Právě ti mají na průběh soudních řízení poměrně velký vliv. Na jejich posudky se soudci často spoléhají, rozhodují podle nich v zásadních věcech. A také na ně, bohužel, velmi dlouho čekají.
Měli bychom co nejdříve po volbách zavést nová pravidla pro soudní znalce, která jejich práci zkvalitní. Kvalitnější a rychleji dodaný posudek může soudci právě v těchto sporech velmi pomoci.

Mohu si jen postesknout, že jsem před rokem a půl předložil svůj návrh novely zákona, který řešil základní problémy znalecké činnosti. Vládní koalice jej odmítla projednávat s tím, že čeká na vlastní návrh. Výsledek je, že v této oblasti platí nadále pravidla stará 50 let.

Navrhuji také zavést lhůty pro vydání soudních rozhodnutí v občanských, obchodních a rodinných sporech. Rychlejší pravomocný a vykonatelný rozsudek ocení každý občan nebo firma, pro jejichž život nebo podnikání je rozhodnutí soudu klíčové.

Martin Plíšek, psáno pro deník Právo