Chromá kachna

0
Chromá kachna
Úřad malé předal Robert Peilikán Foto: Msp

Je to sice ne zcela přesný a k dámě přiléhavý termín, ale pro popis situace, v níž se ocitla paní ministryně spravedlnosti Taťána Malá, asi nejvýstižnější. Pokud obhájí své setrvání ve vládě, bude na dlouhou dobu (ne-li po celé své funkční období) trpět tím, s jakou nastupuje do funkce. Nebude to prostě „plnotučný“ ministr.

Justice, tedy alespoň většina jejích tzv. špiček, klidně přetrpí zápach okolo studia paní ministryně. Všichni totiž čekají na ministra, který jim bude naslouchat, bude se s nimi radit, foukat bolístky. To Robert Pelikán neuměl a byl to jeho hlavní handicap, o němž sám asi věděl, ale těžko bylo s ním něco udělat. Prostě takový byl.

Uvědomoval si to i Andrej Babiš, který svým veřejným zdůvodněním výběru Malé v podstatě zkritizoval působení jejího předchůdce: bude naslouchat a nebude říkat, jak všemu rozumí nejlépe. A pak dodal to, co láme paní ministryni už tak zchromlou nohu: hlavně ať mlčí a po odborné stránce je tam Jeroným Tejc.

Jak to těmhle dvěma po tom všem bude šlapat, to je ve hvězdách. Připomíná to totiž nápadně situaci, kdy byl jako „protektor“ Heleně Válkové určen svého času Robert Pelikán, který ji také posléze ve funkci nahradil. A není třeba popisovat, jak to Válkové s Pelikánem na ministerstvu, ale i poté „fungovalo“.

I kdyby Malá a Tejc nakrásně chtěli, je to živná půda tu pro protřelé úředníky ministerstva, tu pro upozaděné soudce či státní zástupce, popřípadě lobbisty, ale i novináře, aby rozehrávali hry a šeptandy typu ‚Víte, co o vás říká?‘. Ustát oboustranně tuhle roli faktického dvojvládí by nebyl lehký úkol i pro zkušenější harcovníky. A Taťána Malá rozhodně takové zkušenosti a rozhled nemá. Ani neměla možnost je získat. Ty dva v podstatě spojuje jen Brno. Jestli to bude dost, ukáže čas. Pokud ho tedy Malá vůbec dostane.

Andrej Babiš má totiž zvláštní způsob (ne)řešení personálních problémů, a zvláště u žen mu to nejde. Když někoho už ve svém týmu nechtěl, posílal za ním v lepším případě Jaroslava Faltýnka, v horším novináře z médií ze svého svěřenského fondu. V případě Taťány Malé se po jeho víkendového vyjádření pro Český rozhlas zdá, že předhodil Malou demokracii, tedy že delegoval rozhodnutí na poslance ANO. Když před nimi Taťána Malá neobstojí, pokrčí Babiš rameny, možná ji polituje, ale to je tak asi všechno, co udělá.

Petr Dimun