Dědicové tykadlového Smetany

0
Dědicové tykadlového Smetany
Zelení podávají trestní oznámení na „neznámé pachatele“, kteří jim přelepují plakáty. Podají trestní oznámení i sami na sebe? Foto: Jiří Koubek

V Praze padlo první trestní oznámení za přelepování předvolebních plakátů. Podali ho Zelení na neznámého pachatele. Zda v této věci zažalují také sami sebe, není zatím známo, ale měli by to udělat. Přelepuje se totiž i v jejich prospěch.

V Praze 7 kdosi přelepuje volební plakáty zelené Koalice PRO7 nosiči Občanské demokratické strany. Kdo je kdo: Koalice PRO7 je formálně sdružením čtyř subjektů, fakticky se ale jedná o jednoznačně zelený projekt. Pro jehož účely se za nezávislého kandidáta považuje například správce profilů bývalého předsedy Zelených Ondřeje Lišky na sociálních sítích a jeho osobní šofér. Ostatně jeden z možných favoritů komunálních voleb, hnutí Praha 7 sobě, se také nijak nechlubí tím, že jeho šéf, bojovník za transparentnost komunální politiky Jan Čižinský, v kapse nosí stranickou legitimaci lidovců. Je v tom zajímavá polovičatost. Obě hnutí, která chtějí z radnice Prahy 7 vymýtit neblahé důsledky „stranického mafiánství“, se pomocí personálního iluzionismu snaží utajit, že jsou stranická. V téhle poněkud pokrytecké cudnosti je skrytá zajímavá polovičatost. Hrozně by chtěli říct, že nejsou jako politici, protože makají, ale nemohou. I když nakrásně makají, jsou politici, ale doufají, že si toho moc lidí nevšimne.

A druhá strana sporu, Občanská demokratická strana. To jsou „oni“. Skomírající partaj, jejíž podpora je na komunální úrovni nevyzpytatelná. Je si vcelku jistá, že se značkou ODS velkou díru do světa neudělá, proto se o to pokouší s plakáty „Dobře na sedmičce“, které ukazují, jak by podle bafuňářů ztloustlých dvacetiletým pobytem v radničních kancelářích měl vypadat dobrý život. V parku sedí na trávě s notebookem podnikatel s botami špičatými, divže nepropíchnou plakát a tak vůbec. A právě tyto plakáty se začaly objevovat na místech, která si zaplatila Koalice PRO7.

Ubozí a zoufalí

Zelení reagovali podáním trestního oznámení na neznámého pachatele. Tisková zpráva, ve které o tom informovali veřejnost, se setkala s naprostým nezájmem ze strany médií, což je možná škoda. Zajímavý je už sám slovník zprávy. Ubohá ODS přelepuje plakáty, zoufalá ODS neví kudy kam.

Pokud jsou si zelení tak jisti tím, že za přelepovací kampaní stojí ODS, pak mi unikají důvody, které je vedly k podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Pokud jim je pachatel neznámý, jak tvrdí orgánům činným v trestním řízení, potom proti ODS ve své tiskové zprávě vznáší křivé obvinění, popřípadě se dopouští pomluvy.

Zase ta polovičatost těch, kteří „nechtějí být jako oni“ – a přitom nejsou o nic lepší ani horší. Když už totiž Zelení jsou v tom podávání trestních oznámení, mohli by jedno podat sami na sebe. Aspoň pokud nechtějí tvrdit, že za přelepováním plakátů TOP09 podobenkami zeleného kandidáta na primátora (a jednoho z radních hlavního města Prahy v kolibříkovských letech 2006 až 2010) Petra Štěpánka nestojí ODS nebo některý z mnoha dalších ubohých a zoufalých nepřátel zelené budoucnosti.

Když už musí být orgány činné v trestním řízení zahlcované spory o tom, kdo komu přimaloval knírek a brejle, ať se aspoň dozvíme, kdo všechno je ubohý a zoufalý.

Ondřej Fér