„To je ale hnůj, co?“ aneb Šlachta v estrádě Jana Krause

0

Obecně by aktivní politici neměli chodit do zábavných televizních estrád. Proč? Většinou jim to uškodí a jejich rádoby žerty, které zrovna nebývají jejich parketa, vyznějí v tom lepším případě do trapnosti. Ne, lidé opravdu netouží vidět, jaké má ministryně pro místní rozvoj „kérky“ nebo jak často chodí premiér do lesa na houby a že si dá rád smaženici. Ještě horší ale bývá, pokud se v podobné show rozhodne vystoupit státní úředník nebo třeba policista ve službě.

Zrovna nedávno takto přijala pozvání do pořadu Kauza dne Rádia Impuls vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Musela mimo jiné čelit vtipným otázkám moderátorky Zuzany Bubílkové na to, kdy už konečně do vězení dostane ty „zločince Rathy, Rittigy a další“. Nutno říci, že Bradáčová moment trapnosti, kdy její respektovaná funkce narazila na prvoplánový humor těchto pořadů, ustála poměrně se ctí. Narozdíl od čtvrtečního vystoupení Roberta Šlachty v televizi.

Ať už si o odchodu Šlachty od policie myslíte cokoliv, jedno se mu musí nechat. Roky byl obecně uznávaným šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Médiím se spíše vyhýbal, pomineme-li například dnes již nechvalně známou tiskovou konferenci po zásahu na Úřadu vlády v roce 2013 a občasný rozhovor o jeho práci.
Není mi proto jasné, proč svoji aktivní kariéru v policejní uniformě zakončil v estrádním pořadu Show Jana Krause na Tv Prima. V krátkém medailonku, který je dostupný na stránkách pořadu vysvětluje, že snad bude mít šanci u Krause osvětlit to, co se mu nepovedlo na výboru pro bezpečnost v Poslanecké sněmovně. Tedy důvod, proč se bránil reorganizaci policie pod taktovkou policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Sluší se podotknout, že v pořadu pak o výboru a parlamentních procedurách mluví s lehkým opovržením.

 

Na Šlachtovo vystoupení se podívejte zde.

Moderátor Kraus ve své show připomněl, že reorganizace policie přišla překotně. „Oni si myslí, že jsme debilní. Řeknou, že bude reorganizace a že bude za měsíc. O novém zákonu o státní zástupcích se mluví tři roky,“ řekl moderátor.
„Tak já když jsem se to dozvěděl, tak jsem myslel, že je to pr*el,“ reagoval na jeho slova Šlachta. Ha ha ha. Publikum pravda, rozesmál.

O zásahu z letošního května, při němž byl zadržen detektiv protikorupční policie Jan Gáborík a souviselo s ním i prohledání kanceláří pražské státní zástupkyně Dagmar Máchové, zase prohlásil: „To je hnůj, co?“ Šlachta byl toho času stále ve služebním poměru a vázán mlčenlivostí, poměr mu končí až dnes.  „To spustilo podle mě tu reorganizaci,“ dodal plukovník, který v posledních týdnech opakovaně vyslovil obavy, aby sloučení policejních útvarů nezasáhlo do živých kauz.

Kraus Šlachtovi vyslovil podporu proti všem těm zločincům tam nahoře, Šlachta zase Krausovi daroval triko s logem ÚOOZ a zábavný večer mohl skončit.

Nevím, co chtěl končící šéf protimafiánského útvaru svým vystoupením říci. Rozhodně z něj ale nebyla cítit úcta ke kolegům v uniformách a k těm, kteří v ÚOOZ zůstali a dál pracují na kauzách, které s nimi Robert Šlachta rozpracoval.

Eva Paseková