Kdo Babišovi píše debilní zákony?

0
Kdo Babišovi píše debilní zákony?
"Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl dnes premiér Andrej Babiš Foto: archiv ČJ

Andrej Babiš si stěžuje na „debilní zákony“. Nejde přitom o slova zachycená na nějaké pokoutně získané nahrávce z hospůdky v pozdějších večerních hodinách. Takové okolnosti by jadrnou mluvu českého ministra financí ještě jakžtakž omlouvaly. Jde však o citaci Andreje Babiše z rozhovoru v sobotním vydání v Babišem vlastněných novinách MF DNES.

„Je to těžkopádné. Teď jsme dělali výběrové řízení na operátora, který má pro náš resort dodávat mobilní data. Od největšího operátora O2 nám napsali, že nabídku nepodají. Takže nám přišla jen jedna nabídka a podle debilních zákonů, které máme, musíme celý tendr zrušit.“ lamentuje Babiš na stránkách svého nejčtenějšího listu.

V jiné části rozhovoru zase spílá veřejným zakázkám bez soutěže, takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. Chce k tomu dokonce uspořádat tiskovou konferenci. „Ukážeme lidem, jaká je pravda“ hřímá rozhořčeně. Člověk by téměř slzu uronil nad bohulibými a nebojácnými záměry ministra financí.

Jaká je však skutečná pravda podle veřejně dostupných a ověřitelných zdrojů?

Podle Babišem označených „debilních zákonů“ se jede vesele dál i po 13 měsících vlády, v níž hraje jeho hnutí klíčovou roli. Babišovým ANO řízené ministerstvo pro místní rozvoj zcela odpovídá za oblast právní úpravy zadávání veřejných zakázek, Babišovou neotřelou mluvou řečeno – odpovídá za současné „debilní zákony“ a jejich budoucí podobu.

Rozumná a promyšlená právní úprava je však v nedohlednu, přestože Česká republika musí harmonizovat nové evropské zadávací směrnice. Místo toho se Babišova ministryně Šlechtová (nestraník za ANO) hádá s brněnským antimonopolním úřadem, který má na veřejné zakázky dohlížet, o kompetencích subalterních pracovních skupin.

Současná vláda přitom loni rozdala 33 miliard korun bez výběrových řízení, to je víc než v letech 2011 a 2012 za Nečasovy vlády. Největší zakázku bez výběrového získala firma Metrostav, jeden z hlavních aktérů korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana. Dostala ji, světe div se, od hnutím ANO spravovaného resortu dopravy, jmenovitě od Správy železniční a dopravní cesty.

Babiš, velký propagátor manažerského řízení a centrálních nákupů, žádný skutečně větší a zásadnější centrální nákup za 13 měsíců ve funkci „nezmanažoval“. O centrálních nákupech přitom řečnil v množném čísle.

Resort dopravy i místního rozvoje přitom paralyzovala Babišova chaotická a nešťastná personální politika. Na obou ministerstvech vyměnil po pár měsících ministry. Jistě, Jourová odešla dělat komisařku do Bruselu, ale bylo to zodpovědné rozhodnutí vzhledem k rozdělané práci na MMR od Babiše i od samotné Jourové? S Prachařem byl Babiš od samého začátku vedle. Spoléhání na byznysové kamarády se prostě vymstilo. Nyní dolehl špatný personální odhad Andreje Babiše na jeho další ministryni – Helenu Válkovou, kterou musel poněkud nevybíravými a nedůstojnými metodami dotlačit k rezignaci.

Na ministerstvu pro místní rozvoj se dlouhá léta zabýval zákonem o veřejných zakázkách právník Jan Sixta. Začínal od píky, z referenta-právníka se vypracoval sekčního šéfa a později povýšil až na náměstka ministra. Vždy měl na starosti zákon o veřejných zakázkách. Pokud má tento zákon v současné podobě nějakého duchovního otce, je jím nepopiratelně Sixta. V současné době je Jan Sixta jedním z nejbližších spolupracovníků ministra financí, působí jako vrchní ředitel kabinetu ministra.

Andrej Babiš s ním může „debilní zákony“ probírat do detailu, Sixta je totiž v tomto ohledu zasvěcenější než kdokoliv jiný. Má s těmito zákony mnohaleté zkušenosti, jen by je asi neměl před svým šéfem příliš obhajovat. Jak by asi Andrej Babiš smýšlel o autorech jim vulgárně pojmenovaného zákona? Slušně by je zřejmě nenazýval. Sixta by se proto měl raději na někoho vymluvit. Třeba na politiky, to si bude s Babišem notovat. Myslel jsem to dobře, politici mi všechno zkazili, zní oblíbená výmluva těchto expertů.

Ten, kdo však reálně psal podle Babiše „debilní zákony“, prosazoval je, upravoval a všelijak léta vylepšoval, je mu nablízku. Řídí Babišovu ministerskou kancelář a podle chodbové šeptandy z něj Andrej Babiš plánuje udělat státního tajemníka ministerstva financí. Ano, bude líp.

Robert Malecký