Na čí straně jsou spolky? aneb Ještě že máme zastání…

0
Na čí straně jsou spolky? aneb Ještě že máme zastání…
Ministr Mládek, premiér Sobotka, 1. místopředseda vlády Babiš a ministr Jurečka na tiskové konferenci Foto: vlada.cz

Na chudý lid prý musí být přísnost. My, občané, proto oceníme, když se spolky, kterých jsme členy, bijí za naše práva, když nás osobnosti v jejich čele nenechají na holičkách.

Možná je to sváteční těžkou stravou, ale v poslední době se mi zdají ošklivé sny. Každý sen je jiný, a přece mají vždy stejný scénář: Vláda nás nemá ráda a jde nám po krku. Noční můra mých snů spočívá v tom, že v mých snech se nás nikdo nezastane. Ve snáři by to bylo popsáno jako: „Vládu s podnikatelským spolkem ve snu viděti, hrozné neštěstí.“

Moje sny začínají pokaždé stejně: Vláda rozhodla, že…

Vláda rozhodla, že psi musí být na veřejnosti vždy na vodítku dlouhém maximálně 1,5 metru. A kromě toho, všichni psi těžší deseti kil musí mít vždy náhubek.

Sdružení pejskařů tento postoj vlády chápe a podporuje, jen chce tvrdě vyjednávat o změně délky vodítka, alespoň na 1,6 metru. A z tohoto požadavku neustoupí!

Druhý sen nebyl o nic lepší.

Vláda rozhodla, že myslivci musí na polovinu snížit hlučnost svých zbraní, protože plaší zvěř. Také musí myslivci po sobě posbírat všechny broky a kule, kterými netrefili cíl, aby neznečisťovali životní prostředí.

Asociace myslivců a střelců na zvěř je pro a záměr vlády podporuje. Zástupci myslivců se ovšem domnívají, že broky netřeba sbírat, protože jsou tak drobné, a o tom chtějí s vládou tvrdě vyjednávat.

A po dalším snu jsem byl ráno propocený, jako myš.

Vláda rozhodla, že se všichni uživatelé internetu musí při každém připojení na net přihlásit v centrálním registru přiděleným jedinečným identifikačním kódem. Jejich provoz, délka připojení a navštěvované stránky budou sledovány, a tím se zamezí čemukoli, co bude třeba zamezit.

Liga na ochranu svobody občanů, zvláště pak volného šíření informací je samozřejmě pro. Podporuje toto rozhodnutí vlády, protože chápe potřebu státu mít přehled. Avšak! Liga NOSO, ZPVŠI je rozhodnuta bránit občany, proto bude prosazovat, aby děti do dvou let věku a senioři starší devadesáti let byli z těchto povinností vyňati. A o tom chce Liga s vládou tvrdě vyjednávat!

Hrozné sny, co říkáte? Uklidňuje mne, že nic takového se ve skutečnosti, v svobodné zemi, nemůže stát. Ale zdál se mi ještě jeden podobný sen.

Vláda rozhodla, že malí podnikatelé a živnostníci budou měsíc co měsíc sepisovat seznamy svých dodavatelů a zákazníků a budou v elektronické podobě předávat státu veškeré své obchodní kontakty, to nejcennější, co mají.

K tomu ještě vláda vymyslela, že podnikatelé ponesou odpovědnost za doručení dat v elektronické podobě, protože odpovědnost za odeslání by pro ně byla málo ohrožující.

A nedosti na tom, vláda dále rozhodla, že na splnění každé výzvy budou mít podnikatelé 5 kalendářních dnů a za každé nepatrné zpoždění jim berňák napaří mastnou pokutu (10 000 Kč, 50 000 Kč a dokonce až 500 000 Kč).

Asociace malých a středních podniků a živnostníků je pro. Chápe, že stát takové opatření potřebuje a že je nutné něco takového konečně zavést. AMSP ovšem nebude nečinně přihlížet nějakému šikanování živnostníků a bude bránit jejich zájmy. Je třeba odstranit nespravedlnost a přehnanou tvrdost zákona, proto bude AMSP požadovat, aby měli živnostníci vodítko dlouhé alespoň 1,6 m… co jsem to napsal?, to je nějaký nesmysl, asi se mi ty sny musely smíchat… samozřejmě, takhle to je:

AMSP chce, aby měli živnostníci na vyřízení výzvy místo šibeničních 5 kalendářních dnů komfortních 5 dnů pracovních. A o tom bude AMSP se státem tvrdě vyjednávat!

Fuj, to byl ošklivý sen. Nebo to nebyl sen? Ale co, hlavně, že máme zastání.

Previous article Jak si paní exministryně Válková představuje „dvojvládí“ na vězeňské službě?
Next article Miliardy v trapu a muzikanti z MMR
Radomil Bábek vybudoval či spoluvybudoval několik úspěšných společností (Everesta, ECS Eurofinance, Marketeers, Inboox, Eyrie a další), jejichž vedení již z větší části předal mladším partnerům. Řídí podnikatelskou skupinu VZK Group, kterou tvoří 10 společností a 3 projekty. VZK Group je platformou pro komunitní podnikání, je to sdílení zdrojů a podpory. Pomáhá v rozjezdu novým či mladým firmám a investuje do nich. Podnikání vnímá jako životní styl. Je přesvědčen, že firmy a jejich zaměstnanci jsou motorem ekonomiky ČR. Politici a vysocí úředníci jsou podle jeho názoru zataženou ruční brzdou. Proto s přáteli založil Asociaci podnikatelů a manažerů, jíž se stal předsedou. Hájí dobré jméno podnikání a chce přimět stát, aby se choval k podnikatelům s úctou. V popředí profesních zájmů Radomila Bábka jsou psychologie, krizový management a vše související se strategickým řízením a plánováním. V posledních letech vystupuje na konferencích a přednáší externě na vysoké škole. Jeho přednášky a vystoupení se vždy týkají managementu, leadershipu a strategického plánování a řízení. Hodně času věnuje poradenství pro začínající podnikatele a mentorování či koučování startupů.