Nikulin – nebylo dobré řešení

Mezi státy platí princip vzájemnosti. To, co uděláme jiným, udělají oni nám. Proto vydání ruského občana Jevgenije Nikulina do USA či Ruska nemělo dobré řešení.

Pro vydání do USA, které se uskutečnilo, hovořila skutečnost, že USA nám roku 2015 vydaly svého občana Kevina Dahlgrena, který 22. 5. 2013 v Brně zavraždil 4 lidi. To bylo od USA vstřícné, protože my bychom našeho občana bez jeho souhlasu do USA vydat nemohli, jelikož to zakazuje náš právní řád. Přitom bylo zřejmé, že dostane trest doživotí a do USA se nevrátí, což se stalo. USA za tuto vstřícnost z pohledu vzájemnosti očekávaly, že vyhovíme jejich žádosti na vydání Nikulina.

Pro vydání do Ruska vzájemnost měla také své argumenty. Z pohledu evropského kontinentálního práva platí, že státy chtějí trestat své občany samy. Výjimkou je jen uplatnění evropského zatýkacího rozkazu v Evropské unii. Snaha Ruska, aby byl jejich občan vydám jim, je pochopitelná. My bychom jednali stejně. Tím, že jsme Nikulina do Ruska nevydali, jsme se vystavili recipročně tomu, že ani nám nebude Rusko vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti. V rámci vzájemnosti lze očekávat, že pokud bude náš občan zadržen v Rusku a budeme jej chtít vydat spolu s např. Burkina Faso či Íránem, bude jiné žádosti dána přednost před naší, což se nám líbit nebude.

Zdeněk Koudelka

Previous article O 13 miliard jsou ošizeny české děti
Next article Konec zpovykaného Pražáka
Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, PhD. je doktor práva v oboru ústavní právo a politologie, advokát. V letech 1998 – 2006 byl poslancem za ČSSD, od roku 2006 do roku 2011 pak náměstkem nejvyšší státní zástupkyně pro legislativu a mezinárodní vztahy. V roce 2009 byl jmenován docentem a v letech 2011 až 2013 působil jako náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Je členem redakčních rad prestižních právnických publikací a autorem odborné právnické literatury. Přednáší na katedře ústavního práva a politologie právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2014 je advokát. Veřejně se přihlásil k myšlenkám hnutí Trikolóra.