Občanský průkaz místo cesty na úřady a za lékařem. Čipy změní život k lepšímu

Občanský průkaz místo cesty na úřady a za lékařem. Čipy změní život k lepšímu
Občanský průkaz Foto: Ministerstvo vnitra

Poměrně v tichosti bez většího zájmu médií letos posvětili poslanci, senátoři i prezident Miloš Zeman vydávání plošných občanských průkazů s elektronickým kontaktním čipem. Od července příštího roku tak přichází přelom v dějinách používání tradičního dokladu. Kromě pozitiv s sebou ale nese i určitá bezpečnostní rizika.

Občanské průkazy s čipy by tak mohly nahradit datové schránky. Zní to téměř jako pohádka – bez nutnosti brát si volno ze zaměstnání budou moct Češi získat údaje od zdravotní pojišťovny, z rejstříku trestů, bodového systému řidičů, katastru nemovitostí či k daňovým přiznáním. Držitelé nových občanských průkazů by měli prostřednictvím občanského průkazu disponovat elektronickým podpisem.

Údajně velký posun k lepšímu by měly znamenat občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem ve zdravotnictví. Pacienti si z pohodlí domova zjistí, kdy je čeká preventivní prohlídka či očkování. Občanský průkaz může sloužit i jako zdravotní kartička. Lékaři na ni budou moct vydávat e-recept a elektronickou neschopenku. Přístupný by měl být i výčet důležitých vyšetření u lékaře.

„Chytrá občanka“ má potenciál být dobrým pomocníkem, ale mohla by se stát zlým pánem. Dosud se nikdo nezbýval, zdali jsou připraveny všechny relevantní prováděcí právní předpisy, které budou chránit na občance umístěná data, jejich užití, ochranu, a tak dále. Nadto je potřeba poukázat na fakt, že bude nutné výrazně modernizovat prostředky k ochraně dat u příjemců takových dat (zejména ve světle poslední legislativy EU – tzv. GDPR). Dle posledních průzkumů totiž stojí kybernetická bezpečnost zdravotnická zařízení ročně i 50 milionů korun, což není málo. Náklady na zpřísněnou ochranu dat tak nepochybně ještě vzrostou. Nadto je otázkou, kdo a jak bude hradit novou výbavu ordinací, která bude k takové inovaci nezbytná. Zejména starší lékaři v odlehlých koutech republiky nekomunikují elektronicky a počítačům se snaží vyhnout.

Státní pokladnu bude změna občanských průkazů stát do roku 2025 kvůli vyšším nákladům na bezpečnost o zhruba miliardu korun víc.

Občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem nebudou úplnou novinkou (některé země už podobná technická opatření používají), a u nás je možné si je za poplatek pořídit už od roku 2012. Jejich plošné využití ale slibuje, že elektronizace by se měla pozitivně projevit na životě každého z nás. Pro ochranu osobních údajů ale platí dvojnásob – důvěřuj, ale prověřuj! Když se podaří vyřešit právní a technické otázky s tím spojené, občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem mají potenciál nám skutečně sloužit.

Vratislav Urbášek