Pelikánův hazard o 350 miliard korun

0
Pelikánův hazard o 350 miliard korun
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Ministr Pelikán od svého uvedení do funkce několikrát ohlašoval svůj záměr snížit exekutorům odměny. V polovině letošního dubna získal jeho záměr konkrétnější podobu. Ve vyhlášce o exekučním tarifu navrhuje jeho snížení v nejnižším pásmu o 2/3, tedy ze současných 15 % na 4 %. Tato navržená odměna je však pro exekutorskou činnost likvidační. Velmi výrazným způsobem je ohrožen systém vymahatelnosti práva v ČR. Snížení tarifu bude spojeno s ukončením činností exekutorských úřadů. Stát za exekutory nemá rovnocennou náhradu.

Jako reakce na ohrožení vymahatelnosti práva v ČR a snížení tarifu proběhl 12. 5. 2016 v Praze mimořádný sněm exekutorů. Jako hosté byli pozváni mistr spravedlnosti Pelikán, předsedkyně soudcovské unie Zemanová a předseda Vrchního soudu v Praze Bureš. Stát bez exekutorů – stát bez práva. Exekuce nejsou zadarmo. To jsou hesla, která exekutoři dlouhodobě proklamují. Prezidentka exekutorské komory Fučíková sdělila: „Ekonomická situace provozu našich úřadů je na samém dně. Řada z nás je už dokonce v insolvenci nebo před krachem. O vstup do této profese není již zájem. od roku 2001 vzrostla inflace o 32 % a průměrná mzda o 78 %. poštovné a další náklady dokonce o více než 132 %“. Faktem je, že s každou další novelou jsou systematicky na exekutory přenášeny další administrativní povinnosti, ovšem bez jakékoliv odpovídající finanční náhrady. Reálné náklady průměrného exekutorského úřadu jsou 18 miliónů ročně, což s dramaticky klesající vymahatelností téměř nelze pokrýt.

Exekutoři jsou v žebříčku popularity právnických profesí na nejspodnější příčce. Politici se domnívají, že jejich kritika přinese rychlé a laciné body. Ovšem to platilo v minulosti. Lid totiž nyní nevolá po snížení exekutorského tarifu, nebo nahrávání průběhu mobiliární exekuce. Dlužníci jdou ve svých požadavcích dál. Chtějí celoplošnou dluhovou amnestii.

Pelikán minulý týden exekutorům představil svou vizi. Uvedl, že na radikální snížení tarifu se zaměřil pouze z důvodu, že se domnívá, že exekutoři mají velké zisky. Proto je jeho cílem ve dvou fázích snížit současný tarif z 15% až na konečných a likvidačních 5%. Netají se tím, že sledovaným záměrem tohoto radikálního snížení je ekonomicky odstranit malé úřady a až po té zavést teritorialitu. Dlouhodobá zaujatost Pelikána vůči této nezastupitelné právnické profesi patrně dosáhla svého vrcholu.

Bude-li vyhláška vydána, exekutoři deklarují, že skončí. Pelikán si myslí, že se stane novodobým hrdinou. Davy mu ovšem určitě nezatleskají. Závažné negativní důsledky totiž brzy pocítíme všichni! Co se stane s 350 miliardami (plus příslušenství cca 1 bilion Kč celkem), které exekutoři vymáhají? Je stát připraven na několikamiliardové zatížení, které bude muset ročně vynaložit na administrativní posílení soudů? Zatím na tuto agendu totiž neplatí ani korunu. A co k tomu daňový poplatník? Bude se muset připravit na to, že se mu daně zvýší a na dávkách stát patrně ubere. stát exekuce zadarmo dělat nebude. A kdo teď bude na pokraji společnosti, když už ne exekutoři? Ministr spravedlnosti? Soudy? Ne! Budu to samotní věřitelé. Drobní živnostníci a dokonce matky samoživitelky. Stát totiž exekuce již sám dělal a jeho vymahatelnost byla 2 %. Proto exekutory zavedl. Aby výrazně ulevil státnímu rozpočtu a zvýšil vymahatelnost. A právě takový cíl exekutoři splnili. Pelikánův hazard o 350 miliard se tak naplno rozjel. Poražených bude hodně. Mimo exekutorů především stát a všichni jeho občané. A vítěz? Pouze a jedině Pelikánovo ego. Proč se ale v zásadě ozývají pouze právnické elity? Vláda spolu s jejím předsedou mlčí, přestože jde o velmi aktuální veřejný zájem o zachování vymahatelnosti v Čechách.

JUDr. Jitka Wolfová, soudní exekutor, Exekutorský úřad Plzeň-město,

JUDr. Ing. Martin Štika, soudní exekutor, Exekutorský úřad Hradec Králové

Previous article Opravdu se mají dluhy platit?
Next article Podání Energetického regulačního úřadu Ústavnímu soudu
JUDr. Jitka Wolfová vykonává od 1.10.2001 funkci soudního exekutora Exekutorského úřadu Plzeň-město. Je bývalou viceprezidentkou Exekutorské komory ČR, předsedkyní zkušební komise Exekutorské komory a místopředsedkyní vzdělávací komise Exekutorské komory ČR. Dále byla členkou Legislativní rady vlády ČR. V současné době působí, mimo jiné, jako odborný asistent Katedry občanského práva na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Je též členkou Vědecké rady Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Od dubna 2018 jen opět členkou prezidia Exekutorské komory ČR. Dále je spoluautorkou první ucelené monografie Soudní exekuce.