Plíšek: Miliardy neodpovědných ministrů

0
Plíšek: Miliardy neodpovědných ministrů
Expremiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Určitě mi dáte za pravdu, že než si pořídíte třeba novou kuchyňskou linku nebo vezmete hypotéku, tak si předem mezi firmami pečlivě srovnáváte nabídky a ceny. Kdo by také platil víc, než musí, nebo si najal nekvalifikovaného řemeslníka? Měl by to tak dělat i stát. Bohužel mnohdy nedělá.

Podle informací, které zveřejňují sama ministerstva, tyto úřady v minulých třech letech přidělily veřejné zakázky za 39 miliard korun firmám, aniž je nechaly o ně soutěžit. Tedy ne těm nejlepším nebo nejlevnějším, ale rovnou těm, které si samy vyhlédly. Nepokusily se ani získat v těchto případech lepší ceny nebo udělat výběr transparentní. Těchto zakázek radikálně přibývá. V letech 2011 a 2012 ministerstva zadala veřejné zakázky bez soutěže v jednacím řízením bez uveřejnění za necelých 11,8 miliardy korun. V roce 2014 a 2015 už utratila ministerstva za zakázky tzv. z ruky 26,9 miliardy korun.

Mají možnost to udělat. Ale jen v mimořádných případech. Jinak je to velmi varující, protože mnohé smlouvy nejsou ani veřejnosti přístupné a není jasné, co za státní milióny firmy vlastně dělají.

Někdo o tom musel rozhodnout, někdo za to byl a je odpovědný. V každém případě by nás to jako voliče mělo zajímat. Protože za zakázky platí ministerstva veřejnými financemi, tedy penězi, které stát vybere na daních od svých poplatníků. V sumě 39 miliard se mimo jiné skrývá třeba také zakázka na pořízení systému elektronické evidence tržeb, kterou ministr Babiš zadal vybrané firmě opět bez soutěže.

Srovnání s Evropou také ukazuje, že utrácíme za zakázky bez výběrových řízení příliš mnoho peněz. Podle studie Evropské komise z července 2016 patří Česká republika dlouhodobě mezi státy, které příliš často dávají zakázky firmám bez soutěže. V letech 2014 až 2015 byl průměr těchto zakázek v zemích Evropské unie 6,6 procenta, u nás až 19 procent.

Úředníci, kteří zakázky rozdávají, jsou hospodární do té míry, do jaké je odpovědný ministr, který je řídí. Je na každém z nás umět si dobře vybrat nejen kvalitní pračku, ale i odpovědného ministra.

Martin Plíšek, psáno pro Právo