Policie zadržela soudce Elischera, obvinila ho z korupce a nadržování

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahuje na pražském vrchním soudu. Zadržený soudce Ivan Elischer byl obviněn ze tří trestných činů. Jde o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování, uvedl předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš. Elischer na vrchním soudu působí od roku 2013 a specializuje se na drogovou trestnou činnost a na vojenské trestné činy. Prezident republiky dal ke stíhání soudce souhlas.

Informace o údajné trestné činnosti soudce jsou tak závažné, že přijde ihned o talár. Podle informací České justice, které následně potvrdil Bureš, již požádal ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) o dočasné zproštění Elischera z funkce městský státní zástupce Martin Erazím.
Podle serveru iDNES.cz je Elischer podezřelý, že si nechal slíbit úplatek nejméně jeden milion korun. Spolu s ním je v této věci obviněno pět Vietnamců, vyplývá z dokumentů, do nichž nahlédl redaktor Mladé fronty Dnes. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu Elischer přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze. Zachytily to údajně odposlechy protidrogové centrály, uvedl web iRozhlas.cz s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje z justice.

Byť je Elischer předsedou senátu 11To, jeho dvou kolegů se trestní řízení netýká. Do Elischerova senátu patří soudci Tome Frankič a Lubomír Klimáček. Druhý jmenovaný byl podle informací České justice vedením senátu nyní pověřen. „Náš útvar dnešního dne zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Víc informací nyní poskytovat nebudeme,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Podle mluvčí pražského vrchního soudu Simony Heranové se zásah policie týká jedné kanceláře uvnitř soudu. „V budově probíhá prohlídka kanceláře JUDr. Elischera v souvislosti s kauzou, kterou dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze,“ sdělila.

Elischer přišel na VS v Praze z Krajského soudu v Ústí nad Labem, dříve působil jako státní zástupce.
Včera jeho senát Vrchního soudu v Praze řešil drogovou kauzu, v níž figurovali cizinci Temuujin Ankhtuya, Duc Manh Bui, Nihat Düzgün, Thi Bich Dan Nguyen a případ, kde na lavici obžalovaných sedí Pavel Beňo, Lukáš Bittner, Robert Vochozka.

Vloni na jaře soudil Elischerův senát odvolací řízení za podání tekuté extáze na jedné ze špindlerovských diskoték známým, kteří potom zkolabovali. Jeho senát rozhodl o tom, že osmadvacetiletý Petr Novotný stráví pět let ve vězení. Vrchní soud v  Praze vyslyšel odvolání státního zastupitelství a  původní čtyřletý trest, který Novotný obdržel v  říjnu u  královéhradeckého soudu, o  jeden rok zpřísnil. „Čtyři roky jsou za jednání obžalovaného nepřiměřeně mírnou sankcí, s  ohledem na společenskou škodlivost toho jednání,“ uvedl soudce Ivan Elischer. „Pouze včasným kvalifikovaným zásahem záchranné služby nedošlo k  fatálním následkům a  obžalovaný neposkytl zdravotníkům žádnou součinnost,“ dodal.

Obchod s lidmi i brutální vražda chlapce

V listopadu poslal Ivan Elischer na 5 a až devět a půl roku za mříže čtyři obžalované za obchodování s lidmi, které nalákali na práci ve Velké Británii.
Obžalovaní Miluše Kotlanová a René Farbár nalákali podle obžaloby v roce 2009 nejméně pět lidí na vidinu vysokého výdělku až 30.000 korun na práci do Británie. Tam je podle soudce „doslova prodali“ – předali dalším dvěma v úterý odsouzeným v nepřítomnosti, Antonínu Krausovi a Danielu Gašparikovi, a dalšímu neznámému muži. „Není možné, aby někdo parazitoval na druhých, aby využíval jejich složité životní situace,“ uvedl soudce Elischer.

V roce 2008 senát ústeckého Krajského soudu v Ústí nad Labem, vedený Elischerem, udělil výjimečné tresty vrahům pětiletého Honzíka Rokose. Honzíkova matka Antonie Stašková dostala 24letý trest, její přítel Pavel Grepl půjde do vězení na 20 let.
Kvůli způsobu vraždy a utrpení, které musel malý Honzík před smrtí prožít, navrhla státní zástupkyně pro dvojici výjimečné tresty. Stašková a Grepl vraždili kvůli nenávisti Antonie Staškové k Hozíkovu otci Romanu Rokosovi. Dítě mělo z rozhodnutí soudu vyrůstat u otce, Stašková ale syna raději zabila, než aby mu ho vrátila. „Vražda malého dítěte s takovouto pohnutkou, to je velmi výjimečný případ,“ uvedl předseda senátu Ivan Elischer.

V témže roce Elischerem vedený senát zprostil obžaloby čtrnácti lidí, kteří byli obžalováni z vytunelování Universal banky. Podle soudu jednání 13 mužů a jedné ženy nebylo trestným činem. Bance i dalším peněžním ústavům ale údajně způsobili škody ve výši 660 milionů korun.
Podle obžaloby vylákali z banky úvěry údajně pro vlastní podnikání. K získání ale použili lživé údaje a navíc počítali s tím, že úvěry nebudou splaceny. Úvěry, které se nedařilo splácet, měli obžalovaní platit z dalších úvěrů. Dluhy tak neustále narůstaly.

Ivan Elischer figuruje na seznamu soudců, kteří byli v minulosti členy Komunistické strany Československa.

Prezident dal souhlas

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Podle důvěryhodných zdrojů České justice dal prezident Miloš Zeman se stíháním Elischera souhlas.

Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu. Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

V minulosti čelil trestnímu stíhání jiný soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se však s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost.

(epa, hrb, čtk)