Tisková konference NSZ Foto: NSZ

Zeman: Odpadly méně závažné trestné činy, lidé je tolik nehlásí na policii

Kriminalita v Česku loni nadále klesala. Státní zástupci obžalovali 33.832 lidí a 260 firem, na dalších 36.133 lidí podali návrh na potrestání ve zkráceném řízení. Soudy pravomocně osvobodily 5,2 procenta obžalovaných. Vyplývá to z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), kterou dnes představil jeho šéf Pavel Zeman. Podle něj navzdory klesající kriminalitě neubývá nejzávažnějších kauz řešených na krajských a vrchních státních zastupitelstvích.

Předloni státní zástupci podali obžalobu nebo návrh na potrestání u 70.811 lidí, což bylo zhruba o 7000 méně než o rok dříve. Obžalovali také 238 firem. Soudy tehdy uznaly vinnými 95 procent obžalovaných.

„Máme zhruba 210.000 trestních věcí za uplynulý rok. To znamená za posledních šest let klesající tendenci ve vývoji kriminality. Před soud se dostane zhruba třetina věcí, což je údaj, který odpovídá i minulým letům,“ okomentoval statistiky Zeman.

„Domnívám se, že velká část kriminality se nám přesouvá na internet. Druhá věc – myslím si, že odpadly takové ty méně závažné trestné činy, například drobné krádeže. Ne že by se nestávaly, ale lidé je tolik nehlásí policii,“ uvedl Zeman k důvodům poklesu evidované kriminality.

S podílem 5,2 procenta pravomocně zproštěných lidí je žalobce spokojený. „Když se podíváme na vývoj od roku 1994, tak jsme se nikdy nedostali přes deset procent zproštěných věcí, což považuju za velice dobré,“ poznamenal.

„Za co jsem opravdu rád, je počet uložených peněžitých trestů,“ konstatoval Zeman, který v tomto směru pochválil práci soudů. V uplynulém roce vzrostl podíl peněžitých trestů na 18,1 procenta ve vztahu k celkovému počtu odsouzených, což za posledních pět let představuje nárůst na více než trojnásobek. „Přikládám to tomu, že k peněžitým trestům se udělala větší osvěta,“ podotkl žalobce. NSZ připravilo k této problematice společně s Nejvyšším soudem sérií seminářů pro soudce, státní zástupce, policisty či probační pracovníky. Podle Zemana je ještě prostor pro další nárůst, a to až na 35 procent peněžitých trestů.

Co se týče délky řízení, státní zástupci podle NSZ vyřídí 82 procent trestních spisů do dvou týdnů. Déle než rok se loni u žalobců zdrželo 24 případů, což představuje 0,03 procenta.

NSZ si „vzhledem k aktuální pozornosti soustředěné na výsledky činnosti vrchních státních zastupitelství“ zpracovalo samostatnou analýzu jejich činnosti v období 2011 až 2018. Z ní podle Zemana plyne, že pražští a olomoučtí vrchní státní zástupci obžalovali 1051 lidí a z tohoto počtu zatím soudy rozhodly o 366 obviněných. Z toho pravomocně odsoudily 293 lidí a 53 lidí – tedy 14,5 procenta – zprostily obžaloby. Zeman to označil za dobré výsledky.

Prezidentovu kritiku označil za špílce

Na tiskové konferenci šéf žalobců také uvedl, že vůči Miloši Zemanovi necítí zášť a že má k němu i nadále korektní vztah. Nedávnou kritiku z Hradu označil za „špílce“. Prezident o šéfovi žalobců v neděli mimo jiné řekl, že po sobě po osmi letech v úřadu nezanechal absolutně žádnou stopu.

„Vztah k prezidentovi mám stále korektní, institucionálně si vážím postu prezidenta republiky, je to nejvyšší představitel České republiky. Já tam žádnou zášť necítím,“ uvedl Pavel Zeman s tím, že pokud skutečně existuje nějaký problém, dotaz by měl směřovat spíše na druhou stranu. „Já to beru jako takové špílce vůči mé osobě a nějak si z toho velkou hlavu nedělám,“ podotkl k prezidentovým slovům.

Zeman se na dotazy novinářů vyjádřil i k informacím, podle nichž hradní kancléř Vratislav Mynář lobboval u ministrů spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a Jana Kněžínka (za ANO) v trestní kauze Lesní správy Lány a usiloval o podání stížnosti pro porušení zákona. „Je důležité vidět, že příslušný ministr si zachoval svou morální integritu a zachoval se tak, jak mu velelo jeho vědomí a svědomí, což si myslím, že je poměrně dobrá zpráva,“ konstatoval žalobce. „Je standardní, že kancléř přijde o něčem jednat, ale asi by neměl zasahovat do kompetencí druhého,“ doplnil.

Nejvyšší státní zástupce také novinářům řekl, že nemá od politiků žádné signály o tom, že by se chystal jeho konec ve funkci. Otázky na svého případného nástupce v čele Nejvyššího státního zastupitelství označil za předčasné. „Víte, my v Brně se dozvíme hrozně málo věcí, vy tady v Praze víte víc,“ uvedl.

Ke svému dalšímu profesnímu směřování poté, co odejde z funkce, se konkrétněji vyjádřit nechtěl. „Já myslím, že se nějak uživím. Úplně nešikovný nejsem, právo trošku znám, jazyky umím, takže si myslím, že nějaké uplatnění najdu,“ podotkl.

(čtk, epa)