Exposlanec Vít Bárta Reprofoto: ČT

Ministerstvo uspělo s dovoláním ve sporu o miliony pro Víta Bártu

Ministerstvo spravedlnosti uspělo u Nejvyššího soudu s dovoláním ve sporu o odškodnění pro Víta Bártu. Bývalý ministr dopravy a někdejší šéf strany Věci veřejné žádal od státu přes 20 milionů korun za trestní stíhání pro údajnou korupci. Nejvyšší soud konkrétně v červenci zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze, které bylo pro Bártu příznivé.

Věc se vrací městskému soudu k dalšímu řízení, konstatoval Nejvyšší soud. Plné odůvodnění zatím není dostupné. Bližší komentář s ohledem na doručování účastníkům řízení neposkytl ani mluvčí soudu Petr Tomíček.

Bárta chtěl od státu 20 milionů za zásah do svého osobního i politického života, další tři miliony za nesprávný úřední postup po pravomocném zproštění obžaloby.

Obvodní soud pro Prahu 2 jeho žalobu zamítl se zdůvodněním, že žádost o odškodnění podal po překročení šestiměsíční promlčecí lhůty. Rozsudek, který Bártu zprostil obvinění z korupce, nabyl právní moci v březnu 2013. Bárta uplatnil nárok vůči státu v dubnu 2014.

Městský soud ale vyslyšel argumenty, že promlčecí lhůta neběžela po dobu, kdy Nejvyšší soud rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání, které v Bártův neprospěch podali tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Podle odvolacího soudu začala lhůta běžet až v lednu 2014. Bárta tak měl čas na podání žaloby do července 2014.

Zatímco spor o 20 milionů městský soud vrátil první instanci k novému projednání, na zbývající tři miliony podle pravomocného rozhodnutí soudu nemá Bárta nárok. Nejvyšší soud nyní zrušil právě tu část rozsudku odvolacího soudu, která se týkala možného nároku na 20 milionů korun.

Bývalý vrcholný politik byl zproštěn obvinění z korupce po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz použil. Bárta, který v souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že šlo o půjčky.

Bárta už dříve dostal od ministerstva spravedlnosti 335.000 korun za náklady na právní zastoupení v trestní kauze, úřad se mu také omluvil.

(čtk)