Prezident jmenuje nového předsedu Vrchního soudu v Olomouci Václava Čapku Foto: Eva Paseková

Babišova kauza? Ulice diktuje, jak má vypadat rozhodnutí žalobce, řekl Zeman při jmenování soudců

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval nového předsedu olomouckého vrchního soudu. Stal se jím jeho současný místopředseda Václav Čapka. Zároveň jmenoval nové soudce obecných soudů. V souvislosti s kauzou Čapí hnízdo při ceremoniálu varoval před tím, aby novináři či „neúspěšní pětiprocentní politici“ radila či dokonce diktovala a naléhala, jak má vypadat rozhodnutí soudce či státního zástupce.

Václav Čapka nyní na olomouckém vrchním soudu pracuje jako místopředseda pro věci trestní. „S potěšením jsem zjistil, že konečně po dlouhé době se poněkud, ne příliš, ale poněkud, zkracuje délka soudního řízení. Přeji vám, abyste v tom pokračoval, protože jste vysokým soudním funkcionářem a na vás mnohé záleží,“ řekl prezident po jeho jmenování.

Zeman také jmenoval 29 nových soudců. Nováčky varoval před tím, že se budou pohybovat v korupčním a mafiánském prostředí. „Na okresní úrovni nelze vyloučit, že nějaký okresní kmotr se bude doprošovat vašeho rozhodnutí. Chci vám popřát, abyste si zachovali úctu a odmítli ho,“ uvedl prezident. Podle něj je sebeúcta tím nejdůležitějším, co člověk má. „Vidíme to i dnes, kdy různí novináři a neúspěšní pětiprocentní politici rozhodují, jak má vypadat rozhodnutí soudce či státního zástupce. Je to neobyčejná drzost,“ řekl prezident v narážce na kauzu Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše. Nekvalifikovaná skupina podle něj radí a naléhá na odborníky.  „V takové situaci končí právní stát a nastává vláda ulice. To už tady bylo v roce 1948 a já bych si velmi přál, abych se toho znovu nedožil,“ dodal Zeman.

Mezi jmenovanými je více žen, přesně osmnáct nových soudkyň. Personálního posílení soudní soustavy se po této jmenovací etapě dočkají například na obvodních soudech pro Prahu 1, 2, 3, 5 a 10, dále na městských soudech v Praze a Brně, ale také na okresních soudech pro Prahu-západ, v Jindřichově Hradci, Českých Budějovicích, Táboře, Sokolově, Domažlicích, Ústí nad Labem, Lounech, Liberci, Pardubicích, Náchodě, Chrudimi, Semilech, Kroměříži, Zlíně, Karviné, Frýdku-Místku a Olomouci.

Zeman jmenoval nové soudce naposledy letos v dubnu, kdy opakovaně zkritizoval pomalost českých soudů.

Eva Paseková