Jednací síň Foto: Tomáš Nahodil

Konec přebíhání. Obvodní soud pro Prahu 5 začíná sídlit na jedné adrese

Obvodní soud pro Prahu 5 zahájil provoz na nové adrese. Dosud sídlil v areálu Krajského soudu v Praze na náměstí Kinských. Poté, co Městský soud v Praze zrekonstruoval prostory soudní budovy ve Slezské ulici a přesunul tam úsek správního soudnictví, uvolnilo se místo v Hybernské ulici. A právě tady teď sídlí všechny agendy Obvodního soudu pro Prahu 5.

Celá investiční akce stála 74 milionů korun. Soudní místnosti jsou moderní, stejně jako prostory informačního střediska, kde účastníci řízení nebo jejich zástupci nahlížejí do soudních spisů. Celý soud je koncipován jako bezbariérový.

Ve zrekonstruované budově je 18 jednacích síní. Pracovat v ní bude 33 soudců a dalších 115 justičních zaměstnanců. V objektu musely nově vzniknout například cely předběžného zadržení pro obviněné, o jejichž vzetí do vazby bude soud rozhodovat. Nábytek do síní a kanceláří vyrobili vězni. „Obvodní soud pro Prahu 5 zajišťuje ve svém novém sídle celou soudní agendu na jednom místě. To účastníkům řízení přináší výrazný komfort, protože už nemusí přebíhat mezi jednotlivými budovami jako v areálu Krajského soudu v Praze,“ uvedla předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 je Andrea Lomozová.

Novou budovu zástupci justice představili novinářům Foto: Tomáš Nahodil

Ekonomický náměstek ministerstva spravedlnosti Zbyněk Spousta připustil, že pro ministerstvo představovalo umístění Obvodního soudu pro Prahu 5 dlouhodobý problém. Úřad podle něj zvažoval několik možností. Jednou z nich byl nájem, který by vyšel na 50 milionů korun za pět let, další nákup poštovního paláce za 400 milionů a uvažovalo se i nad přístavbou v areálu středočeského krajského soudu. „Nic z toho se naštěstí nerealizovalo. Toto řešení je nejlevnější a v dostatečně vhodné a reprezentativní formě,“ podotkl Spousta.

Obvodní soud pro Prahu 5 je jedním z největších okresních soudů v ČR. Na přelomu 80. a 90. let sídlil na Janáčkově nábřeží. „Dům byl ale restituován a nastala doba nejistoty,“ připomněl dnes předseda pražského městského soudu Libor Vávra. Obvodní soud přesídlil do justičního areálu Krajského soudu v Praze na náměstí Kinských. Krajský soud ovšem časem potřeboval více prostoru, a tak se obvodní soudci ocitli na třech různých adresách: civilní zůstali v areálu, trestní se přesunuli do Legerovy ulice v Praze 2 a exekuční agenda se stěhovala do nájmu v ulici V. P. Čkalova v Praze 6.

Rozdělení agend do tří budov vedlo mimo jiné k tomu, že zejména trestní soudci neměli k dispozici jednací síně tak často, jak by potřebovali. Mezi budovami bylo navíc neustále nutné převážet spisy a zprávy vytištěné z datových schránek.

Pražský městský soud využíval budovu v Hybernské pro svůj správní úsek, který už loni přesunul k obchodnímu úseku do Slezské ulice. Ředitelství Probační a mediační služby, které zde rovněž sídlilo, se přemístilo na Senovážné náměstí. Do uvolněné budovy v Legerově se přestěhují někteří ministerští úředníci, řekl Spousta.

Šéf městského soudu Vávra je proti myšlence, aby se pražské obvodní soudy kumulovaly v jediném objektu, jako například v areálu Na Míčánkách, kde nyní sídlí soudy pro Prahu 4, 6, 8, 9 a 10. Poukázal na to, že v západní Evropě už se podobné justiční areály nebudují, a to kvůli bezpečnostním rizikům. Upozornil také, že v Praze jsou nyní všechny soudy na jednom břehu Vltavy a že je to problém, který by podle něj mělo vedení hlavního města řešit.

(čtk, tn)