Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Foto: archiv

Benešová navrhla na předsedu Vrchního soudu v Praze Dörfla

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhla prezidentovi republiky Miloši Zemanovi ke jmenování předsedou Vrchního soudu v Praze (VS) Luboše Dörfla. Vyplývá to z materiálu pro vládu, který má Česká justice k dispozici.

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS) Luboš Dörfl uspěl ve výběrovém řízení na předsedu VS před místopředsedou tohoto soudu Jan Sváčkem. Ačkoliv by mohla ministryně teoreticky předložit prezidentovi k výběru oba kandidáty, rozhodla se pouze pro Dörfla.

„Komise pro přijímací pohovor (dále jen „komise“), jejíž jednání se uskutečnilo dne 23. 9. 2019, dospěla k jednoznačnému závěru, že Mgr. Luboš Dörfl, Ph.D., předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem, který obdržel celkem 44 bodů, je vhodný a kvalitní kandidát na funkci předsedy Vrchního soudu v Praze“, stojí ve zmíněném vládním materiálu.

Za hlavní Dörflovu přednost ministerský návrh považuje, že se mu „podařilo stabilizovat nejen krajský soud, ale také pozitivně ovlivnit stav celé severočeské justice“. Dörflovi se s jeho týmem opravdu podařilo rozhýbat severočeskou justici, a to i díky systému intenzivních kontrol, který vytvořil tlak na vyšší výkon. Ten je však i terčem kritiky některých soudců, kteří poukazují na upřednostňování právě výkonu před kvalitou rozhodování, a zvláště soudci starších ročníků nejsou schopni držet nastavené tempo. K lepším výsledkům severočeské justice také přispěl i snižující se nápad na trestních úsecích. Na stranu druhou si Dörfl u každého z ministrů spravedlnosti dokázal prosadit pro severočeské soudy nadstandardní přísun nových soudcovských i míst administrativního personálu.

Luboš Dörfl absolvoval v letech 1988-1993 Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. V justici působí nepřetržitě od roku 1993, kdy se stal justičním čekatelem. V roce 1995 byl jmenován soudcem Okresního soudu v Nymburce, u něhož v letech 1998 až 2005 působil také ve funkci předsedy. Poté přešel ke KS v Praze na místopředsednickou funkci, které se po neshodách s tehdejší předsedkyní v roce 2011 vzdal a přešel k VS v Praze. Od roku 2014 je předsedou KS v Ústí nad Labem.

(pd)