Několik soudců už dříve požádalo o přerušení výkonu funkce nebo je mimo službu postavil disciplinární senát

Část slovenských soudců vybídla podezřelé kolegy, aby nesoudili

Více než desetina z celkového počtu zhruba 1400 soudců na Slovensku dnes v prohlášení vyzvala své kolegy, kteří jsou podezřelí z korupce, zneužívání funkce a propojení s „mafiánským prostředím“, aby až do vyšetření svých případů požádali o postavení mimo službu. Soudci prohlášení zveřejnili v reakci na informace o komunikaci obviněného kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, které poukázaly na korupci a na ovlivňování soudců.

Několik soudců už dříve požádalo o přerušení výkonu funkce nebo je mimo službu postavil disciplinární senát. Mimo službu byl dnes postaven také bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka, který je známý svými kontakty s Kočnerem.

„Jsme hluboce znepokojeni podezřeními vůči několika aktivním soudcům z jejich propojení s mafiánským prostředím, z korupce a zneužívání funkce soudce, které postupně pronikají na veřejnost a traumatizují celou společnost,“ píše se v prohlášení, které podle slovenských médií dosud podepsalo přibližně 170 soudců. Dodali, že slušní soudci negativně vnímají stávající justiční skandály, které zpochybňují důvěryhodnost celého soudcovského stavu.

Soudci rovněž uvedli, že pokud jejich podezřelí kolegové nepožádají o přerušení výkonu funkce, měla by je mimo službu postavit soudcovská samospráva.

Aféru ohledně podezření z korupce a z ovlivňování slovenských soudců spustily informace, které policie zajistila v Kočnerově mobilním telefonu. Kočner je obžalován i z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Kontroverzní podnikatel byl v čilém kontaktu s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, dále s politiky či soudci, kteří podnikateli podle uniklé komunikace patrně také pomáhali v jeho soudních kauzách výměnou za úplatky. Slovenská policie ještě v srpnu několika představitelům slovenské justice, včetně soudců, zajistila mobilní telefony.

Po propuknutí aféry v září odstoupila náměstkyně ministra spravedlnosti Monika Jankovská, která si podle médií vyměnila s Kočnerem tisíce zpráv. Jankovská naopak tvrdila, že s Kočnerem nekomunikovala. Po odchodu z vedení ministerstva se Jankovská do taláru nevrátila, minulý týden ji disciplinární senát pozastavil výkon funkce. Ze stejného důvodu přestali soudit nebo požádali o pozastavení funkce další tři soudci. Disciplinární stíhání hrozí i dalším několika soudcům.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár pak svému předchůdci v čele prokuratury Trnkovi pozastavil výkon funkce prokurátora, potvrdila televizi Joj mluvčí prokuratury. Čižnár tak učinil poté, co do médií unikla nahrávka z rozhovoru mezi Trnkou a Kočnerem, podle které Trnka v minulosti patrně bral úplatky a snažil se s dalšími dvěma osobami prodat šéfovi finanční skupiny Penta Jaroslavu Haščákovi kopii nahrávky z korupční aféry Gorila. Tu si prý u Trnky odložil právě Kočner. Kauza Gorila se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků Pentou v letech 2005 až 2006, Penta nekalé jednání dlouhodobě popírá. Unikla také videonahrávka, která podle médií ukazuje, že Kočner instaloval v Trnkově kanceláři kameru.

Kvůli komunikaci s Kočnerem letos na jaře rezignoval náměstek slovenského generálního prokurátora Peter Šufliarsky. Už v lednu Čižnár odvolal jiného svého náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval s jednou z obviněných v případu Kuciakovy vraždy.

(čtk)