Kušnarenko svým výrokem o ozbrojování vyvolal rozhořčení v ústředí muslimských obcích Reprofoto: TV Nova

Advokátní komora napomenula Kušnarenka za vyzývání muslimů k ozbrojování

Napomenutím odešel od kárného senátu České advokátní komory advokát Leonid Kušnarenko, který na jaře letošního roku zveřejnil po tragédii v mešitách na Novém Zélandu výzvu k ozbrojování muslimů v ČR. Českou justici o tom informovala tisková mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Kušnarenko zveřejnil letos v březnu po střelbě v mešitách v novozélandském Christchurchi na svém facebookovém profilu videonahrávku. „Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně se jedná o muže: všichni, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně majetku a zdraví, obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu,“ řekl ve vzkazu z pozice předsedy pražské muslimské obce.

Kušnarenko byl po projednání žaloby uznán kárně vinným z porušení povinností dle zákona o advokacii a etického kodexu a jako kárné opatření mu kárný senát vyslovil napomenutí, a to s ohledem na postoj kárně obviněného, který projevil při vlastním projednávání kárné žaloby výraznou sebereflexi. Uvedl, že si velmi váží možnosti vykonávat advokátní profesi v ČR a že chápe, že jako advokát musí přizpůsobovat své projevy a chování tomu, aby nepoškozoval advokacii jako profesní stav, a to i mimo přímý výkon advokacie.

V souvislosti s výzvou Kušnarenka, advokáta a funkcionáře muslimské obce, k ozbrojování muslimů v České republice, podal tajemník ČAK podnět kontrolní radě k přešetření koncem března. ČAK v reakci na mediální výstup Kuscharenka uvedla, že projevy advokátů mají být obecně spíše zdrženlivé, a tak může být výzva k ozbrojení skupiny obyvatel veřejností vnímána velmi negativně, jak je konečně patrné z ohlasů, včetně reakcí samotných muslimů. Důvodem podání podnětu kontrolní radě ČAK bylo podezření, že by mohlo jít o kárné provinění, zvláště když součástí výzvy byla i nabídka pomoci, právní služby, k obstarání zbrojního průkazu. „Rozhodnutí kárného senátu dosud není pravomocné,“ uzavírá Chaloupková.

(sr, čtk)