Hospital Kuks Foto: melechovsky

Rekonstrukce areálu Kuks: Proti druhému vrácení obžaloby si úspěšně stěžovala státní zástupkyně

Pražský městský soud se začne počátkem ledna zabývat zákonností zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Trestní senát se sice pokusil i napodruhé vrátit případ k došetření, vrchní soud mu však přikázal nařídit ve věci hlavní líčení. Informaci dnes potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Proti druhému vrácení obžaloby si stěžovala státní zástupkyně, tentokrát úspěšně. „Vrchní soud v Praze uvedl, že důvody pro vrácení věci státnímu zástupci k došetření, které vymezuje trestní řád, nejsou dány,“ uvedla mluvčí s tím, že hlavní líčení začne 8. ledna.

Zakázka „Kuks – Granátové jablko, Hospital – revitalizace obnovy“ vyšla na více než 322 milionů korun, z čehož bylo přes 314 milionů hrazeno z peněz EU. Tendr v roce 2013 vyhrálo Sdružení Hochtief.CZ – Gema Art Group, přičemž podle obžaloby zajistila toto vítězství čtveřice pachatelů, která zakázku vytvořila na míru právě Gemě.

Stíhání se týká bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise tendru, dvou zaměstnanců vítězné Gemy Zdeňka Fučíka a Kateřiny Richterové a údajného prostředníka Petra Semeniuka.

Vyšetřovatelé tvrdí, že hlavní inženýr projektu Dubový poskytoval prostřednictvím e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi, který je dále přeposílal statutárnímu řediteli Gemy Fučíkovi a člence dozorčí rady Richterové.

Firma se takto údajně předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo a sama dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak na úkor ostatních zájemců o zakázku využila k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Soudní senát poprvé vrátil obžalobu k došetření už před rokem. Stejně jako tentokrát požadoval i tehdy průkaznější vyčíslení prospěchu, který pachatelé podle obžaloby získali.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a za poškození finančních zájmů EU hrozí Dubovému, Fučíkovi a Richterové až deset let vězení. Semeniuk může dostat až dvanáctiletý trest, protože čelí obvinění také z padělání směnky.

(čtk)