Plénum Senátu Foto: Senát

Senát projedná nominaci vládního zmocněnce Schorma a advokáta Matyse na ombudsmana

Senát na své prosincové plenární schůzi rozhodne o kandidátech na budoucího veřejného ochránce práv. Rozhodne, zda Sněmovně navrhne současného vládního zmocněnce pro zastupování státu před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma anebo advokáta Jana Matyse. Popřípadě oba. Ombudsmance Anně Šabatové skončí šestileté funkční období v polovině února 2020.

Nominaci kandidátů zjistila Česká justice ze senátního tisku, zveřejněného na webu Senátu. Advokáta Jana Matyse navrhnul českokrumlovský senátor Tomáš Jirsa (ODS). „Ano, je to pravda, ucházím se o kandidaturu na veřejného ochránce práv,“ potvrdil dnes České justici advokát Matys. O tuto kandidaturu se ucházel již v roce 2010, tehdy ale neuspěl. Senát v srpnu 2010 nominoval Sněmovně bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského, který se také nakonec veřejným ochráncem práv stal, a tehdejšího (i současného) předsedu pražské židovské obce Františka Bányaie.

Kandidaturu vládního zmocněnce pro zastupování státu před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma navrhují tři senátoři. Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL a nestraníci) společně se senátory Václavem Láskou (Senátor 21) a Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Schorm České justici potvrdil, že se připravuje na slyšení v Senátu. Blíže svůj zájem o možnou funkci nechtěl komentovat.

Veřejného ochránce práv volí Poslanecká sněmovna na funkční období šesti let z kandidátů, z nichž po dvou navrhuje prezident republiky a po dvou Senát.

Ve středu Poslanecká sněmovna rozhodla, že zástupkyní veřejné ochránkyně práv se stane Monika Šimůnková.

Tomáš Nahodil