Elektrárna Zdeňka Zemka Foto: Eva Paseková

Žalobce v kauze elektráren navrhl pro Schneidrovou trest 7 let

Krajský soud v Brně po zásahu Nejvyššího soudu (NS) dnes znovu otevřel část kauzy solárních elektráren na Chomutovsku Zdeněk-Sun a Saša-Sun. Žalobce navrhl zprostit obžaloby bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, v případě bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaely Schneidrové navrhl sedmiletý trest. Obě obžalované uvedly, že jsou nevinné, obhájci navrhli jejich zproštění. Soud vyhlásí rozhodnutí ve středu.

Bývalou předsedkyni ERÚ Vitáskovou Krajský soud v Brně původně poslal na 8,5 roku do vězení, Vrchní soud v Olomouci ji ale obžaloby zprostil. V neprospěch Vitáskové následně podal dovolání nejvyšší státní zástupce. NS tak krajskému soudu nařídil, aby zpřesnil důvody jejího zproštění. V případě Schneidrové je podle NS zapotřebí doplnit dokazování. Schneidrovou loni v prosinci nechal NS propustit z výkonu sedmiletého trestu.

„Navrhl jsem zproštění obžalované Vitáskové, jelikož tento názor Nejvyšší soud jasně ve svém rozhodnutí prezentoval. Takže přestože názory soudů na její vinu nebyly v minulosti jednotné, mám za to, že je potřeba respektovat názor Nejvyššího soudu, a není zde prostor pro iniciování nějakého dalšího soudního ping-pongu,“ řekl ČTK po jednání státní zástupce Radek Mezlík.

Odlišná situace je ale v případě Schneidrové, kdy se podle něj od rozhodování NS změnily skutečnosti. Ohledně licencí elektráren znovu rozhodoval energetický úřad. „Navrhl jsem proto, aby byla uznána vinnou trestným činem zneužití pravomoci úřední osoby a byl jí uložen sedmiletý trest odnětí svobody,“ uvedl žalobce.

Podle obhájců je ale názor Nejvyššího soudu jasný a obě obžalované by měly být viny zproštěny. „Řízení lze nazvat dlouhým, bylo provedeno rozsáhlé dokazování. Státní zástupce nám replikoval rozhodnutí Nejvyššího soudu, se kterým polemizuje, ten (NS) ale vyslovil jasný názor, kterým je soud vázán,“ uvedl obhájce Schneidrové. Doplnil, že podle Nejvyššího soudu čin Schneiderové nelze podřadit pod trestný čin zneužití pravomoci a obžalovaná by měla být viny zproštěna.

Obě obžalované dnes u soudu vinu opět odmítly. Soud vyhlásí rozhodnutí ve středu v 10:00. Obžalované u toho nebudou, obě požádaly o konání jednání bez jejich přítomnosti.

V kauze soudy potrestaly ještě dalších šest lidí. Například majitelé elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové, od Vrchního soudu v Olomouci odešli se shodným trestem šest let a devět měsíců. S dovoláním neuspěli.

(čtk)