Veřejného ochránce práv volí Poslanecká sněmovna na šest let z kandidátů, z nichž po dvou navrhuje prezident republiky a po dvou Senát. Foto: Wikipedia

Adeptem Senátu na ombudsmana je zatím zmocněnec Schorm

Senát na ombudsmana nominoval Víta Alexandera Schorma, který je vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva. Druhý z adeptů – advokát Jan Matys – v dnešním prvním kole tajné volby dostatek hlasů nezískal. Šanci bude mít ještě v kole druhém. O budoucím veřejném ochránci práv bude rozhodovat Sněmovna.

Schorm získal 36 z 67 odevzdaných hlasů, Matys 27 hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO). Poznamenal, že 13 hlasovacích lístků bylo neplatných. O kandidatuře obou právníků již Česká justice informovala.

Advokáta Matyse navrhl českokrumlovský senátor Tomáš Jirsa (ODS). Matys se o kandidaturu ucházel už v roce 2010. Tehdy ale neuspěl. Senát navrhl Sněmovně bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského, který se také nakonec veřejným ochráncem práv stal, a předsedu pražské židovské obce Františka Bányaie. Schorma nominovali tři senátoři – Miluše Horská (KDU-ČSL a nestraníci), Václav Láska (Senátor 21) a Jiří Dienstbier (ČSSD).

Vít Schorm Foto: justice.cz

Veřejného ochránce práv volí Poslanecká sněmovna na šest let z kandidátů, z nichž po dvou navrhuje prezident republiky a po dvou Senát. Současné ombudsmance Anně Šabatové skončí šestileté funkční období v polovině února příštího roku.

Poslanci teprve nedávno rozhodli o tom, že zástupkyní veřejné ochránkyně práv se stane někdejší zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Nominoval ji Senát i prezident. Šimůnková nahradí Stanislava Křečka, jemuž skončilo funkční období už letos v dubnu. Ve funkci ale zůstává do doby, dokud nesloží slib jeho nástupkyně. Sněmovna místo obsadila po dvou neúspěšných pokusech letos na jaře a v létě.

(čtk)