Soudce Josef Baxa na konferenci NSS Foto: NSS

Ministerský náměstek i respektovaný předseda soudu: Josef Baxa slaví šedesátiny

Soudce Josef Baxa patří k nejznámějším a také nejrespektovanějším představitelům české justice. Soudce, který 31. prosince oslaví šedesátiny, stál jako první předseda 15 let v čele Nejvyššího správního soudu (NSS), ze kterého se mu podařilo vybudovat respektovanou instituci. V poslední době Baxa, který nyní působí jako jeden z předsedů senátu NSS, vyvolal pozornost kritikou prezidenta Miloše Zemana.

Baxa již jako bývalý předseda NSS letos v lednu uvedl v rozhovoru pro Deník N, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Soudce vyjádřil zklamání z toho, jak se Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář vůči justici chovají. O tom, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal před tím týdeník Respekt. Zeman se následně proti interpretacím kontaktů jako ovlivňování soudců ohradil, šlo podle něho o doporučení, která jsou vyjádřením názoru.

Přečtěte si, jak Josef Baxa České justici popsal svůj život po odchodu z čela NSS: Zavírat před vyhořením soudce oči je krátkozraké

Kauza se poté projednávala i ve Sněmovně. Baxa před poslanci přirovnal vyjádření prezidenta Zemana o tom, jak by měl soud rozhodovat ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory, k výměnnému obchodu. Uvedl, že mu Zeman při soukromých hovorech opakovaně naznačoval, že by se mohl stát předsedou Ústavního soudu. Zemanův kancléř Mynář na to namítal, že Zeman pouze seznamoval Baxu se stanovisky a že Baxova tvrzení nejsou zcela pravdivá.

Klatovský rodák a absolvent Právnické fakulty UK v Praze Baxa působí v justici od roku 1984, kdy nastoupil jako trestní soudce nejprve k okresnímu a později krajskému soudu v Plzni. Na jaře 1990 se stal místopředsedou plzeňského krajskému soudu. V devadesátých letech se podílel na založení tamější právnické fakulty. V letech 1998 až 2002 byl prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Mimo jiné se podílel na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.

Předsedou nově zřízeného Nejvyššího správního soudu (NSS) Baxu v lednu 2003 jmenoval prezident Václav Havel. Tehdejší ministr spravedlnosti, nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský k tomu uvedl, že Baxu považuje za výborného kandidáta, protože předseda NSS musí být nejen vynikající právník, ale i manažer a odborník. A zejména Baxovy manažerské zásluhy oceňovali odborníci oslovení ČTK i po jeho odchodu z funkce v září 2018, kdy mu vypršel mandát. Podle právních expertů NSS pod Baxovým vedením vyrostl v otevřenou instituci, která se v mnohém vymyká poměrům v české justici. Baxa po odchodu z funkce zůstal u NSS jako řadový soudce.

Podle Ligy lidských práv zpřístupnil komunikativní Baxa správní soudnictví veřejnosti a umožnil jí nahlédnout pod pokličku justice. „Sám Baxa před lety uvedl, že společně se vznikem NSS vzniká lidem spojenec ve věčném boji proti úřadům, a podle našeho názoru svému slibu dostál,“ napsala za ligu Nela Faltusová.

Ve svých veřejných vystoupeních se Baxa zaměřuje na kritickou analýzu fungování soudnictví a jeho možné reformy. V publikační činnosti se věnuje zejména procesním úpravám. V médiích bývá řazen mezi nejúspěšnější a nejvýraznější předsedy českých soudů, mimo jiné za svou personální politiku a ochotu veřejně prezentovat činnost soudu. V roce 2009 byl v anketě České advokátní komory (ČAK) vyhlášen Právníkem roku v oboru správní právo. Oceněn byl za svůj přínos v oblasti správního práva.

(čtk, epa)