Zelená stála v čele okresního zastupitelství s přestávkami 15 let Foto: pixabay

Plzeňská žalobkyně Zelená nesouhlasí s odvoláním, podala rozklad

Okresní státní zástupkyně pro Plzeň-město Antonie Zelená nesouhlasí s rozhodnutím ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která ji v listopadu odvolala z vedoucí funkce. Brání se podáním rozkladu. O rozkladu bude rozhodovat opět ministryně.

Zelená stojí v čele okresního zastupitelství s přestávkami 15 let. Její odvolání navrhla plzeňská krajská státní zástupkyně Anna Maříková, která se loni v říjnu obrátila na předchůdce Benešové Jana Kněžínka (za ANO).

Ministerstvo nechtělo uvést důvody odvolání. Podle informací médií je mezi nimi to, že Zelená neplnila pokyny nadřízeného.

Zelená v listopadu kritizovala, že se o svém odvolání dověděla z médií. Poukazovala na to, že příslušné správní řízení je neveřejné, a že tedy ministerstvo nerespektovalo její práva.

Podle zákona o státním zastupitelství může ministr spravedlnosti odvolat okresního státního zástupce, pokud závažným způsobem poruší povinnosti vyplývající z výkonu funkce vedoucího státního zástupce. Pokud Benešová rozkladu nevyhoví, může se Zelená následně bránit správní žalobou u pražského městského soudu.

(čtk)