Ústavní soudce Pavel Šámal Foto: Ivan Holas

Šámal jde ve středu k Zemanovi, Benešová podporuje jako jeho nástupce Fremra

Předseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Šámal zamíří podle informací České justice zítra k prezidentovi Miloši Zemanovi, kterému sdělí své rozhodnutí ohledně své kandidatury na ústavního soudce. „Tuto informaci nevyvracím“, reagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz České justice, zda se Šámal s prezidentem setká.

Šámal dostal nabídku stát se ústavním soudcem od prezidenta Miloše Zemana při osobní schůzce 27. listopadu a podle svého vyjádření si vzal čtrnáct dnů na rozmyšlení nabídky. Prezidentu Zemanovi však již na tomto jednání Šámal předestřel dva své možné nástupce, jejichž jména veřejně nesdělil. České justici pouze upřesnil, že oba jsou soudci NS. Na dotazy ke středeční schůzce na Hradě nyní Šámal nereagoval, informace zatím České justici nepodal ani mluvčí NS Petr Tomíček.

Česká justice již informovala, že jedním ze Šámalem doporučených nástupců do čela NS je Robert Fremr, toho času místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Fremr je favoritem i ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která je také poradkyní prezidenta Miloše Zemana. „Mým jediným kandidátem na funkci předsedy Nejvyššího soudu se stane pan doktor Fremr. Je však jen na panu prezidentovi, zda jej skutečně jmenuje,“ sdělila Marie Benešová Deníku.cz. Z jejího vyjádření pro Deník.cz tak nepřímo plyne, že Šámal již na první jednání byl svému přechodu k ÚS spíše nakloněn.

Například Lidové noviny pak spekulovaly o místopředsedovi NS Romanu Fialovi, kterému mandát ve vedení soudu vyprší v lednu 2021. O něm se přitom jako o novém předsedovi NS uvažovalo již v době, kdy v čele soudu stála Iva Brožová. Podle dobře informovaných zdrojů České justice však bylo jednou z podmínek její rezignace v roce 2015, která uvolnila cestu ke jmenování Pavla Šámala, že jejím nástupcem nebude právě Fiala.

(pd, epa)