Profesorka Helena Válková Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Válková: Vedení Vězeňské služby trpí „absolutním nedostatkem sebereflexe“

Páteční prohlášení vedení Vězeňské služby ČR (VS) pro Českou justici, ve kterém se vyjadřovalo ke jmenování Pavla Ondráška do čela vládního výboru proti mučení a nelidskému zacházení a k jeho hodnocení stavu českého vězeňství, vyvolalo reakce Heleny Válkové i Pavla Ondráška.

Generál Ondrášek, který byl na začátku listopadu Válkovou jmenován do funkce předsedy výboru proti mučení a nelidskému zacházení, pro Českou justici uvedl, že se v nové funkci chce věnovat právě vězeňství. Podle Ondráška totiž některé jeho problémy způsobuje „nedostatečná kreativita současného vedení k provedení skutečné reformy vězeňství“.

Generální ředitelství VS se v pátek proti takovému hodnocení ohradilo s tím, „že humanizace českého vězeňství v žádném případě nebyla během Ondráškova působení u Vězeňské služby ČR jeho prioritou ani oblastí, které by se věnoval“ a proto je jeho hodnocení „mimo realitu“. Nadto uvedlo, že během Ondráškova působení v čele VS mělo docházet k nezákonnostem a pozastavilo se i nad rolí Válkové, která Ondráška do nové funkce jmenovala.

Poslankyně za hnutí ANO Helena Válková ve svém vyjádření pro Českou justici konstatovala, že se z titulu své funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva nebude ke stanovisku vedení VS blíže vyjadřovat. Pozastavila se však nad „absolutním nedostatkem sebereflexe, který prostupuje celým citovaným prohlášením“. Ohledně nařčení z údajných nezákonností, k nimž mělo podle prohlášení VS docházet v době působení generála Ondráška v čele služby, uvedla, že „neobjektivní a nepravdivá tvrzení o údajných nezákonnostech by mohl posoudit pouze nezávislý soud, nikdo jiný“.

Podle Ondráška by vedení VS nemělo „ztrácet nervy a snižovat se ke lžím a pomluvám“, přičemž za sebe slíbil, že bude veškeré podněty k jeho práci posuzovat objektivně. „Chci touto cestou zároveň poděkovat za velký počet pozitivních reakcí zaměstnanců a příslušníků, kterým není lhostejné, v jakém stavu se dnes české vězeňství nachází“, dodal Ondrášek.

Pavel Ondrášek působil v čele VS ČR poté, co byl z jejího čela v dubnu 2014 odvolán tehdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou Petr Dohnal. Dohnal však své odvolání úspěšně napadl u soudu a v opačné roli se naopak ocitl Ondrášek.  Do sporu obou mužů zasáhla i výměna v čele ministerstva, kdy Válkovou ve funkci ministra nahradil Robert Pelikán, padala i trestní oznámení a vzájemné obviňování z nezákonností. Spor pokračoval i poté, co generál Ondrášek odešel z VS k Celní správě, neboť VS se na Ondráškovi domáhá navrácení generálské šavle.

(pd)