Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) Foto: Vesnice roku

Dostálová: Stavební řízení by mohly urychlit specializované senáty soudů

Výraznému zrychlení stavebního řízení, s nímž počítá návrh nového stavebního zákona, by pomohlo také zřízení specializovaných senátů u krajských soudů ve vytipovaných krajích. Zabývaly by se třeba velkými liniovými a veřejně prospěšnými stavbami, tedy stavebním právem, řekla dnes po jednání v Plzni ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Debatovali jsme se soudci, že by pro nás byly specializované senáty velmi zajímavé,“ uvedla. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) teď chystá jednání se soudci, kde se bude řešit, jak specializované senáty zřídit. Podle Dostálové by se musely posílit o stavební odborníky.

„Soudce řeší strašně moc agend, a když mu přijde nějaká složitá stavební agenda, tak to musí nastudovat. A samozřejmě, když to nedělá dnes a denně, tak mu to trvá delší dobu, než kdyby to byly specializované senáty na stavební právo, které si samozřejmě dokážou dobrou i špatnou praxi promítnout do dalších rozsudků,“ řekla ministryně.

Podle ní už funguje například správní soud v Ostravě, který se zabývá dopravními liniovými stavbami.

Nový stavební zákon by měl podle Dostálové vstoupit v platnost v roce 2021, účinnost pak bude nabíhat postupně podle jednotlivých paragrafů. „Určité prvky digitalizace už budou fungovat od roku 2021, nejvyšší stavební úřad od roku 2022,“ řekla. Vznikne 14 krajských stavebních správ, ministryně bude dnes jednat s krajskými úřady, jestli nechají státní pobočku na svém úřadě, jak jsou lidé zvyklí. „Stejně tak budu jednat s obcemi s rozšířenou působností,“ dodala.

(čtk)