Pavel Šámal je český právník zabývající se trestním právem, od roku 1993 soudce Nejvyššího soudu České republiky a od roku 2015 jeho předseda Foto: NS

Senátoři rozhodnou o nominaci Šámala na ústavního soudce

O nominaci předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na ústavního soudce rozhodne Senát na schůzi, která začne 29. ledna. Schvalovat má také patnáctku návrhů zákonů včetně úpravy postihu za týrání zvířat. Na programu má rovněž senátorskou předlohu, která má obranu se zbraní povýšit na ústavní úroveň. Termín schůze dnes stanovil organizační výbor horní komory.

Mezi ostře sledované bude patřit novela trestního zákoníku, podle níž by soudy mohly uložit zákaz chovu zvířat až na deset let jako samostatný trest. Sněmovna odmítla novelou zpřísnit tresty za týrání zvířat nebo za pytláctví, přestože o to tvůrci poslanecké novely usilovali.

Podobně skončila snaha poslanců regulovat novelou živnostenského zákona krátkodobé pronajímání bytů turistům zejména prostřednictvím různých elektronických platforem. Novela tak má podle sněmovní verze pouze zpřísnit požadavky na turistické průvodce, kteří budou muset mít nově registraci od ministerstva pro místní rozvoj.

Další novela počítá s tím, že ministerstvo průmyslu a obchodu nově povede přehled všech výdejních jednotek pohonných hmot. Dosud vede pouze evidenci čerpacích a dobíjecích stanic. Jiná úprava má zavést platový řád pro zaměstnance Nejvyššího kontrolního úřadu a Národního bezpečnostního úřadu.

Schválení se zřejmě dočká také novela, která se týká invalidních vozíků. Rychlost elektrických invalidních vozíků, nad níž by je provozovatelé měli registrovat jako zvláštní vozidlo, se zřejmě zvýší z nynějších šesti na 15 kilometrů za hodinu.

(čtk)