Představení politického hnutí Trikolóra Foto: archiv

Trikolóra podala návrh zákona na zrušení úřadu ombudsmana

Hnutí Trikolóra podalo ve Sněmovně návrh zákona na zrušení úřadu veřejného ochránce práv bez náhrady. Ombudsman je podle lídra hnutí Václava Klause mladšího ukázkou rozpínavosti státu a zbytečné byrokracie. Poslanci budou v únoru hlasovat o novém ombudsmanovi. Hnutí disponující dvěma poslanci Sněmovně navrhne, aby hlasování o nástupci Anny Šabatové odložila do projednání návrhu zákona.

Klaus novinářům řekl, že z respektovaného úřadu vznikl postupem let obrovský aparát požírající stovky milionů korun. „Samotná agenda by mohla být obhospodařena čtyřmi právníky, třeba v kanceláři úřadu vlády, nebo Sněmovny,“ uvedl. Poznamenal, že ochraně práv občanů se věnuje i mnoho neziskových organizací.

Za vedení ombudsmanky Anny Šabatové se podle Klause stalo z úřadu středisko levicového extremismu.

Veřejný ochránce práv začal v Česku působit v roce 2000. Posláním ombudsmana, jímž byl jako první na šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat ho k nápravě.

Na nového ombudsmana jsou nominování vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, advokát Jan Matys a bývalý zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

(čtk)