Helena Válková Foto: MSp

Válková zůstává vládní zmocněnkyní pro lidská práva

 Poslankyně ANO Helena Válková zůstává ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva a z postu kvůli článku, který napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, neodstoupí. Podpořila ji dnes většina členů rady vlády pro lidská práva. Dva členové rady – advokát Tomáš Němeček a Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity – odstoupili. 

„Dodržel jsem, co jsem řekl,“ sdělil ČTK Němeček. Válkovou před několika dny vyzval, aby odstoupila z postu zmocněnkyně i místopředsedkyně vládní rady pro lidská práva kvůli článku s Urválkem a postoji po zveřejnění této kauzy, jinak radu opustí sám. K němu se dnes přidal jen Smekal.

Radě předsedá Babiš

Dnešní zasedání podle informací ČTK začalo tím, že Válková radním své stanovisko vysvětlovala. Už dřív rezignovat odmítla. Premiér Andrej Babiš (ANO) jako předseda rady na jednání není.

Vládní rada pro lidská práva má 25 členů. Patnáct z nich tvoří zástupci úřadu vlády, ministerstev a dalších institucí. Deset lidí zastupuje veřejnost, mezi nimi byli právě Němeček a Smekal.  Radě předsedá Babiš, stačí, když se ročně zúčastní dvou zasedání. Místo něj řídí jednání právě Válková. Loni poté, co se Válková stala zmocněnkyní, rezignoval na členství v radě už vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa.

Válková z funkcí odejít odmítla. Vzdala se ale minulý týden své kandidatury na post ombudsmanky. Na ni ji navrhl původně prezident Miloš Zeman, nominaci pak stáhl.

Rada: Válková je přínos

„Setrvání jsem podmínila souhlasem a podporou mě v této funkci většinou členů občanské části (rady vlády). Zřejmě se mi podařilo lépe vysvětlit všechny okolnosti případu,“ řekla po jednání rady novinářům. Uvedla, že ji Němečkův odchod z rady mrzí. Na jednání se také omluvila za svá „vyjádření do médií pod vlivem emocí“ a za to, že z pragmatických důvodů vstoupila do KSČ.

„Uznáváme přínos současné zmocněnkyně vlády pro lidská práva na prosazování lidskoprávní agendy a zefektivnění činnosti Rady,“ stojí mimo jiné ve stanovisku, které dnes rada přijala. Podle mluvčí odboru lidských práv a ochrany menšin Olgy Jeřábkové pro něj hlasovali všichni členové rady, včetně Němečka a Smekala. Rada očekává, že Válková bude aktivně prosazovat lidskoprávní agendu. „Doporučujeme vládě, aby využila svých možností a v maximálně možné míře zařadila lidskoprávní agendu mezi své priority,“ uvedla v usnesení rada.

Jednání lidskoprávní rady o setrvání či odchodu Válkové, která ještě jako poslankyně ANO vede sněmovní petiční výbor, trvalo dnes přes dvě hodiny. Válková členům rady vysvětlovala svůj pohled na kauzu.

Válková, která jako poslankyně ANO stojí v čele sněmovního petičního výboru, v 70. letech napsala spolu s Urválkem článek o takzvaném ochranném dohledu. Tento nástroj režim používal u propuštěných z vězení. Zákon tehdy opakovaně kritizovala Charta 77 kvůli porušování práv, zneužíval se i k šikaně disidentů. Válková dohled hájila, podle ní se měl uplatňovat u recidivistů. Zmiňovala ho v souvislosti s dnešní probační službou. Toto srovnání experti důrazně odmítli.

Na Radu dorazili i Daniel Herman a Monika Šimůnková

Němeček výzvu k rezignaci Válkové zveřejnil v neděli na svém facebooku. Uvedl, že pokud zmocněnkyně z funkcí neodstoupí, odejde z rady on sám. „Chceme i s kolegy v úvodu vyzvat paní profesorku k rezignaci. Ani ne tak kvůli minulosti, jako kvůli přítomnosti,“ řekl Němeček před jednáním novinářům. Vadí mu způsob, jakým se hájila. „Myslím si, že její vyjádření poškodila pověst rady vlády pro lidská práva. A je třeba to nějakým rozhodným způsobem řešit,“ dodal. Kolik členů rady má shodný názor, ale upřesnit nechtěl. Více členů dnes podle něj bylo nerozhodných, převážila ale snaha po efektivitě rady.

Němeček na facebooku podotkl, že sice Válková jednání rady řídí docela dobře, neumí si ale představit, že by se kauza jen přešla a dál se jednalo, jako by se nic nestalo. Poznamenal, že v případech, „kde se normální lidé hroutí, určitý typ omyvatelného člověka vše vydrží“.

Na dnešní jednání dorazila i zástupkyně ombudsmanky Monika Šimůnková či bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Myslím si, že určité zkratky, kterými se některé věci interpretují, jsou zavádějící,“ řekl k informacím médií o článku Válkové s Urválkem.

Válková minulý týden vzdala svou kandidaturu na funkci veřejného ochránce práv. Za překážku označila své někdejší členství v komunistické straně. Na ombudsmanku Válkovou navrhl původně prezident Miloš Zeman. Nominaci pak vzal zpět. Urválka, který jako prokurátor figuroval v komunistických procesech 50. let a poslal na smrt Miladu Horákovou, prezident označil za „nejodpornější zjev československé justice“. Válková po setkání s hlavou státu řekla, že ji Zeman ve funkci vládní zmocněnkyně ale podpořil.

Z postu ji může odvolat vláda. Kabinet si Válkovou v pondělí vyslechl, o jejím setrvání či odchodu ale nehlasoval.

(čtk)