Místopředseda Krajského soudu v českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Místopředseda českobudějovického soudu boural, měl odmítnout test na alkohol

Místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích a jeho někdejší předseda Bohuslav Petr boural v polovině února u obce Dasný. Podle informací České justice se odmítl podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu a měl odmítnout i odběr krve. Sám Petr přiznal, že dopravní nehodu opravdu měl, avšak po dalších otázkách České justici položil telefon.

Autonehoda se podle serveru Dopravniinfodnes.cz stala u obce Dasný 13. února 2020 krátce před čtvrtou odpolední, kdy se vůz místopředsedy Petra měl střetnout s kamionem a dalšími vozy. Policie kvůli události musela odklánět dopravu. Podle informací České justice byla způsobená škoda sto tisíc korun. Nehodu šetří Dopravní inspektorát České Budějovice. „Co je vám do toho, měl jsem autonehodu, která se řeší a až se vyřeší, bude mít nějaký výsledek,“ reagoval Petr. K tomu, zda podstoupil test na přítomnost alkoholu v dechu či krvi se nevyjádřil a nechtěl ani osvětlit průběh celé nehody. Detaily odmítl sdělit i policejní mluvčí Jiří Matzner. „Ke konkrétním osobám se policie nevyjadřuje,“ uvedl pouze.

To, že je místopředseda soudu prošetřován kvůli způsobení dopravní nehody, neví ani pověřený předseda soudu Jiří Šťastný. Ten nyní kandiduje ve výběrovém řízení na předsedu. „Tuto informaci nemohu potvrdit, žádnou takovou informaci jsem doposud neobdržel,“ reagoval na dotaz České justice na dotaz, zda ví, že jeho podřízený měl autonehodu. Podání kárné žaloby tak nezvažuje.

Situaci chce osvětlit ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která je podobně jako předseda soudu oprávněná podat na soudce případně kárnou žalobu pro ohrožení důvěry v justici. „Nic o této události zatím nevím. Budu se ale zajímat, co se stalo,“ reagovala.

Bohuslav Petr šéfoval Krajskému soudu v Českých Budějovicích do roku 2013, poté jej vystřídal Milan Tripes. Nyní Petr působí v pozici místopředsedy soudu.

Eva Paseková