Nový ombudsman Stanislav Křeček Foto: archiv

Novým ombudsmanem bude navzdory kritice Křeček

Novým veřejným ochráncem práv bude bývalý zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. Sněmovna ho dnes zvolila ve druhém kole tajné volby. Kandidát prezidenta Miloše Zemana získal 91 hlasů ze 175 odevzdaných, oznámil poslancům předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník.

Křečkovým soupeřem byl ve finále vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, kterého navrhoval Senát. Ve druhém kole získal podporu 53 poslanců. Ke zvolení bylo třeba 88 hlasů.

Jednaosmdesátiletý Křeček, který byl také dlouholetým předsedou Sdružení nájemníků ČR, nastoupí na místo po Anně Šabatové. Její šestiletý mandát skončí příští týden.

Šabatová za své vhodnější nástupce označila Křečkovy protikandidáty, tedy Schorma a advokáta Jana Matyse, kterého rovněž nominoval Senát. Matys skončil už v prvním volebním kole, když mu hlas dalo jen 20 poslanců. Ke zvolení Křečka se na dotaz ČTK dnes odmítla vyjádřit.

Zeman původně na funkci navrhoval poslankyni ANO a vládní zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou. Ta se ale nominace vzdala poté, co vyšlo najevo, že za předlistopadového režimu spolupracovala na jednom z odborných článků s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským.

Případné zvolení Křečka jako nástupce končící ombudsmanky Anny Šabatové vyvolalo odmítavou reakci spolku Milion chvilek. Křeček podle nich v době normalizace chválil socialistickou revoluci a socialistické volby. V případě jeho zvolení je spolek připraven uspořádat demonstraci. Poslanci Václav Klaus (Trikolóra) a Pavel Plzák (ANO) nebo Jaroslav Foldyna to před volbou označovali za nepřiměřený nátlak na poslance.

(čtk)