Podle navrhovatele šlo o popření jeho volebního práva, protože mu bylo znemožněno odvolit Foto: https://www.homestead.afrc.af.mil/

Roušky musí mít i soudci a justiční pracovníci, často si je musí zajistit sami

Vláda ve středu schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst – nařízení platí od půlnoci. Už během včerejšího dne zavedl povinnost nosit ochranné pomůcky Nejvyšší soud, Vrchní soud v Praze nebo Okresní soud v Mělníku.

„Nařízení bylo vydáno bezprostředně poté, co soud sám zajistil pro své soudce, zaměstnance a také justiční stráž prvních 100 ks roušek. Dodávku dalších 300 ks má Nejvyšší soud přislíbenu na tento pátek,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Na mnoha soudech musí zaměstnanci roušky zajišťovat svépomocí. „Toto musí řešit každá složka samostatně, prioritou Ministerstva zdravotnictví zatím byly a jsou zdravotnická zařízení, sociální služby a další vyjmenované obory (doprava, IZS, prodej). V současné době je finalizován sběr požadavků z jednotlivých složek,“ uvedla Andrea Šlechtová z Ministerstva spravedlnosti.

Bez ochranné pomůcky, která zahaluje ústa a nos, nově nesmí justiční stráž dle vládního nařízení vpustit do budovy účastníky řízení či zaměstnance soudu. V úterý situaci řešili zástupci justice v rámci porady předsedů krajských soudů s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. „Centrálně pomůcky zaměstnancům poskytnout nemůžeme, protože je nemáme. Máme od ministerstva spravedlnosti slíbenou dodávku, ale kdy to bude, to netušíme,“ uvedl předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček s tím, že stačí, aby měl návštěvník či zaměstnanec soudu přes obličej například šátek. Veřejných jednání se koná minimum a soudy je odročují, plošně ale zrušena nebyla.

Vrchní soud v Praze zakázal na jednáních účast veřejnosti. K plošnému zrušení jednání nařízených do konce března přistoupil například Obvodní soud pro Prahu 2. Opatření se týká ústních jednání občanskoprávního úseku i hlavních líčení a veřejných zasedání v trestních věcech. Výjimku tvoří předem naplánovaná vyhlašování občanskoprávních rozhodnutí a vazební zasedání. Veškerá hlavní líčení a veřejná zasedání zrušil i Obvodní soud pro Prahu 7, a to až do 10. dubna. Odročil je na neurčito.


Soudům resort spravedlnosti ve středu zaslal následující opatření přijaté ministerským krizovým štábem:

–              s účinností od 18. 3. 2020 nebude do objektů Ministerstva spravedlnosti (Vyšehradská, Na Děkance, Legerova 7) umožněn vstup osobám, které nebudou používat ochranu dýchacích cest, tj. nebudou mít zakrytý nos a ústa (rouška, respirátor, šátek, šála nebo jiná tkanina, která může pomoci bránit šíření kapének během dýchání či mluvení),

–              všechny osoby jsou povinny ochranu dýchacích cest uvedenou shora využívat po celou dobu pobytu a pohybu v objektech Ministerstva spravedlnosti s výjimkou toho, kdy budou pobývat v uzavřené kanceláři bez přítomnosti další osoby.


„Roušky musí od čtvrtka mít každý zaměstnanec soudu a dle nařízení vlády je na každém, aby si ji zajistil. Justiční stráž ho jinak nemůže vpustit do budovy. Pokud roušku zajistí zaměstnavatel, je to spíše bonus,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Veřejných jednání má nyní soud minimum, konají se hlavně vazební řízení.

Na současné poměry „bohatou“ výbavu zajistil svým zaměstnancům Vrchní soud v Praze. „Respirátory jsme již vybavili justiční stráž, pracovnice podatelny a kuchařky. V pondělí očekáváme dodávku 300 kusů certifikovaných pratelných roušek pro ostatní zaměstnance soudu,“ reagovala na dotaz České justice mluvčí Kateřina Kolářová. Všem návštěvníkům se také při vstupu měří teplota.

Povinnost nosit roušky po celou dobu pohybu po soudu zdůraznil na svém webu také Krajský soud v Praze. Okresní soud Praha-východ výslovně uvedl, že opatření platí bez výjimky i pro státní zástupce a obhájce. Tento soud také nově zkrátil svou pracovní dobu pouze na dopoledne.

Nejvyšší správní soud již během ledna nakoupil 200 roušek pro své zaměstnance. „Na poradě ministryně s předsedy krajských soudů byly jednotlivé soudy vyzvány, aby specifikovaly své požadavky na nákup dalších ochranných pomůcek (roušky, dezinfekční prostředky, respirátory atd.) s tím, že tyto ochranné prostředky budou nakoupeny centrálně prostřednictvím ministerstva pro všechny soudy,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Připomněla, že vstup veřejnosti na soud je výrazně omezen.

Měření teploty provádí návštěvníkům i Okresní soud v Mělníku. Ten na základě vlastní iniciativy dokázal zaměstnancům zajistit potřebný počet ochranných roušek. „Tyto roušky mají k dispozici všichni zaměstnanci soudu a též strany a účastníci řízení, kteří přicházejí k soudu na jednání,“ uvedl mluvčí Jindřich Špergl.

Podle informací České justice dostal každý příslušník Vězeňské služby jednu jednorázovou roušku. Vedle přijatých preventivních opatření, mezi nimiž je měření teploty všem příchozím do věznic, se VS připravuje i na scénář, že by se virus za mřížemi rozšířil. Mluvčí Petra Kučerová uvedla, že generální ředitelství sboru má různé alternativy řešení, v tuto chvíli je ale nechce z bezpečnostních důvodů prozrazovat.
Vězni nedostatkové roušky také sami vyrábějí, přičemž do tohoto projektu se po pardubické mužské věznici zapojila i ženská věznice ve Světlé nad Sázavou. Podle Kučerové tak platí předchozí odhady, že odsouzení zvládnou měsíčně vyrobit 40.000 až 50.000 kusů roušek.

Bez roušky podle vládního nařízení nebudou moci od čtvrtka lidé chodit venku, do obchodů, ale ani na úřady. Podle Davida Schöna z policejního prezidia bude policie při kontrolách postupovat podobně jako v případě, kdy kontrolovala dodržování karantény. Policisté mají možnost vykázat osobu z určeného místa, za neuposlechnutí hrozí až desetitisícová pokuta.

Tématem úterní porady vedení ministerstva spravedlnosti s předsedy krajských soudů byl i způsob řešení, kterým by se zamezilo negativním důsledkům uplynutí procesních a hmotněprávních lhůt kvůli nouzovému stavu. Podle mínění představitelů soudů totiž není možné u velké části z nich jejich překročení překlenout výkladem, a proto požádali ministerstvo o legislativní úpravu.

Eva Paseková