Komplikovanou situací některých cizinců a jejich dětí narozených v ČR se v roce 2017 zabýval Ústavní soud Foto: pxhere

Křeček napsal kvůli otcům u porodu Vojtěchovi: Chybí mi zdůvodnění i podmínky zrušení

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se minulý týden obrátil na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dopisem, v němž ministra upozornil na kritiku jeho opatření, kterým omezil účast nastávajících otců u porodů. „Nejen já, ale i občané pak postrádají zmínku o nějakém časovém horizontu tohoto opatření a o okolnostech, za kterých bude tento zákaz zrušen,“ stojí v dopise Křečka, který má Česká justice k dispozici.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se stal terčem kritiky za své veřejné výroky a postoje, v nichž relativizoval zákaz účasti otců u porodů z pohledu základních lidských práv. „Posuzuju, jestli vláda byla oprávněna vydat mimořádné opatření. Podle mého názoru ano. Byla, tečka. Do odborných věcí nebudu zasahovat, to není moje kompetence, moje kompetence je posoudit, zda byla práva lidí dotčena. Podle mého názoru nebyla, protože v době mimořádného stavu se mohou dít mimořádné věci,“ uvedl Křeček v rozhovoru pro časopis Respekt. Proti způsobu ho vyjadřování se vzápětí vzedmul odpor nejen akademiků.

Hned den po tomto rozhovoru se ale Křeček obrací na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s dopisem, v němž jej upozorňuje na některé deficity opatření, kterým zakázal účast otců u porodů.

„Chápu věcnou i velmi emocionální stránku tohoto problému a dovoluji si požádat, aby v budoucnu podobná a jistě i nezbytná opatření byla občanům srozumitelněji a podrobněji zdůvodněna, než tomu bylo v tomto případě. Nejen já, ale i občané pak postrádají zmínku o nějakém časovém horizontu tohoto opatření a o okolnostech, za kterých bude tento zákaz zrušen. Vážený pane ministře, dovoluji si Vás v této souvislosti požádat o zaslání bližších informací v této záležitosti, zejména pak, zda ministerstvo nepřipravuje toto opatření na základě měnící se situace v boji s pandemií COVID-19, změnit,“ napsal Křeček Vojtěchovi 9. dubna.

Ombudsman Stanislav Křeček se svou zástupkyní Monikou Šimůnkovou Foto: VOP

„Pokud jde o samotné toto právo, nezdá se mi být situace tak jasná jak mnozí s odvoláním na známé rozhodnutí Ústavního soudu, vydané ovšem v souvislosti s požadavkem porodnic na placení této přítomnosti.  Jde-li o lidské právo, nemůže přece platit, že si o jeho realizaci má rozhodnout porodnice sama, jak mnozí doporučují.  O právu nemůže rozhodovat nikdo další: buď je, nebo není. A nejde o nějaké omezení na základě testu proporcionality. Nejde o omezení, ale o vyloučení, tedy zákaz „práva“. Dále není zcela zřejmé, zda jde o právo otce nebo matky. Může se otec domáhat přítomnosti u porodu i přes nesouhlas matky (která se s ním třeba již rozešla nebo si jeho účast nepřeje)?  V manželství je za otce považován manžel, pokud nedojde k popření, ale mimo manželství (50%)?  Může se muž domáhat účasti s tvrzením, že je otec, když toto právo uplatní více mužů? Rozhodne asi rodička, ale co když nerozhodne a „otcové“ se budou domáhat svých „lidských práv“? Nebo jde o právo obou rodičů, na kterém se musí shodnout?  Je-li toto právo odvozeno od obecného práva na přítomnosti další osoby u zdravotního úkonu, jak mnozí tvrdí, platí to jen u porodů, nebo se mohou osoby blízké domáhat účasti i u jiných operací a zákroků?“ – Z vyjádření veřejného ochránce práv Stanislava Křečka pro Českou justici


Křeček se také ohledně této věci dostal do střetu se svojí zástupkyní Monikou Šimůnkovou. A to když se rozhodl odejmout jí problematiku účasti otců u porodů a řešit ji sám.

„Veřejný ochránce práv nemůže nikterak zasahovat do rozhodování vlády a pokud jde o ministerstva, pak může přezkoumávat, zda je jejich konání v souladu se zákonem.  Pokud ve věci zahájí vlastní šetření, pak proto, aby se dozvěděl, jaké rozhodnutí bylo učiněno, důvody, proč takto bylo rozhodnuto a důsledky takového rozhodnutí. Pokud jsem se tedy, ke zděšení své zástupkyně, která chtěla vyšetřovat, rozhodl nic takového nedělat, pak důvodem byla skutečnost, že jsem nepovažoval v dnešní složité době za potřebné ani vhodné obtěžovat ministra kladením otázek, na které jsem znal odpověď předem: v mimořádné situaci vydalo ministerstvo mimořádné opatření se kterým lze polemizovat, ale které také lze pochopit.  Své námitky jsem sdělil ministerstvu a stěžovatelům,“ uvedl k tomu pro Českou justici Křeček.

Stát 10. března zakázal kvůli šíření koronaviru návštěvy nemocnic, ale s výjimkou právě u rodiček. Ministerstvo však 18. března výjimku u rodiček zrušilo. Koncem března pak úřad umožnil přítomnost třetí osoby například u porodů tělesně či duševně postižených rodiček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se nakonec rozhodl tento týden omezení účasti otců u porodu zrušit, respektive ponechat rozhodnutí na jednotlivých zdravotnických zařízeních, které péči o rodičky poskytují.

Petr Dimun