Ombudsman Stanislav Křeček s Monikou Šimůnkovou Foto: VOP

Otcové u porodu či ošetřovné: Opatření proti koronaviru řeší i ombudsman

Více než deset stížností dostal v souvislosti s opatřeními proti šíření nového koronaviru veřejný ochránce práv. Týkají se například ošetřovného či přítomnosti otců u porodu. Budeme se jimi zabývat, řekla dnes mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. Kancelář v březnu eviduje meziměsíčně o něco méně podnětů.

Kancelář ombudsmana podle mluvčí eviduje 13 stížností v souvislosti s opatřením proti šíření nemoci COVID-19. „Týkají se především ošetřovného a přítomnosti otce u porodu, ale například i školství – organizace přijímacích zkoušek – nebo vězeňství. Je to všechno záležitost posledních dnů, takže se jimi postupně budeme zabývat a vyřizovat je,“ uvedla mluvčí.

Vláda v boji proti šíření nového viru přijala řadu opatření, například zakázala přítomnost otců u porodu. Důvodem je obava ze zavlečení choroby do nemocnice. Řada nastávajících rodičů s tím ale nesouhlasí. Opatření také minulý týden napadli u pražského městského soudu advokát Ondřej Pecák a Liga lidských práv. Ve správní žalobě se domáhají toho, aby soud opatření zrušil.

Kancelář ombudsmana eviduje za březen, kdy opatření proti šíření nového koronaviru postupně začínala platit, o něco méně podnětů než za předchozí měsíce. V březnu jich přišlo 637, v předchozích měsících 714, respektive 713. „Struktura se také nijak nemění, nejvíc podnětů bylo i v březnu z oblasti sociálního zabezpečení, stavebnictví, vězeňství, soudů a zdravotnictví a zaměstnanosti. A ani témata nejsou jiná, lidi trápí stejné věci,“ uvedla mluvčí.

(čtk)