Evropu dusí ekonomický propad kvůli koronaviru Foto: needpix

Plošné snižování platů nebo přeřazení na jinou pozici: Jak se advokátní kanceláře vyrovnávají s krizí?

Nutná úsporná opatření včetně snižování platů, home office a zaměstnanci s dětmi na tzv. „ošetřovačce“. Většina velkých advokátních kanceláří se vyrovnává s omezeními kvůli epidemii koronaviru podobně. „Nejen vedení naší kanceláře, ale i všichni její pracovníci dělají vše pro to, aby na snižování mezd a odměn nedošlo. Úsporná opatření jsou v takto složité době nutná, zatím se nám je ale daří provádět v jiných rozpočtových kapitolách,“ uvedl ředitel advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný (AK CCS) Filip Drnec.

Návrat pracovníků do normálního režimu nechce AK CCS uspěchat. Většina advokátů i koncipientů pracuje z domova. „Dokud bude v sázce zdraví našich pracovníků, jejich každodenní přítomnost v kanceláři vyžadovat nebudeme,“ dodal Drnec. V kancelářích AK CCS i v dalších advokátních kanceláří budou do budoucna platit zvýšená hygienická i další opatření.

Jedna z největších tuzemských kanceláří Havel & Partners při nouzovém stavu přešla ze dne na den na vzdálený přístup. „Nejen našich 220 právníků a daňových poradců, ale i celý back office je schopný pracovat z domova v podstatě stejně efektivně jako z kanceláře. Klientské schůzky a jednání realizujeme formou konferenčních hovorů a videokonferencí. V souvislosti s dovolenými jsme žádná opatření nepřijímali,“ uvedla partnerka společnosti Veronika Dvořáková s tím, že od dubna musela kancelář přistoupit k dočasnému snížení mezd. „Nicméně zohledňujeme princip solidarity, ale také výkonnosti. V praxi to znamená, že kolegům s nejnižší mzdovou hladinou zůstane jejich mzda v původní výši. Upravovat mzdy nebudeme ani například kolegyním, které jsou na mateřské dovolené a s kanceláří spolupracují jen na částečný úvazek,“ dodala. U ostatních bude mzda dočasně snížená o 10 – 20 procent. Průměrné snížení mzdy bude podle Dvořákové činit  5 – 10 %.

Chceme se propouštění vyhnout

Havel & Partners se chce vyhnout propouštění, někteří lidé proto přešli na jinou pozici či po domluvě dočasně změnili své zaměření. „Díky naší velikosti a flexibilitě jsme schopni pokrýt i zvýšený zájem klientů o určitě oblasti související s aktuální krizovou situací jako je například oblast veřejné podpory a dotovaného financování, na které jsme alokovali unikátní tým právníků, ekonomických poradců i administrativní podpory čítající až 100 lidí,“ vysvětlila Veronika Dvořáková. Podporu ze strany státu kancelář nevyužívá. Zaměstnanci by se měli do kanceláře vracet od pondělí s tím, že v prvních týdnech se budou lidé střídat tak, aby jich v kanceláři byla vždy zhruba polovina.

Střídání v kanceláři praktikují i další advokátní společnosti. „Vyhlášení nouzového stavu byl zcela nečekaný okamžik, na který jsme nebyli připraveni. Takže jsme improvizovali. Zůstali doma, telefonovali jsme si nebo skypovali. Kdo potřeboval, přišel do práce. Někdo chodil jednou týdně, někdo skoro každý den. Tomu jsme přizpůsobili i práci sekretariátu, naše sekretářky se s námi dohodly, kdo bude v práci a kdo doma,“ reagoval na dotaz České justice partner advokátní kanceláře Toman, Devátý & Partneři Petr Toman. Propouštění ani úsporná opatření zatím podle jeho slov kancelář nechystá. „Jedeme v tom všichni společně, takže jsme nikomu nekrátili mzdy, ani nenařizovali dovolenou. Snažíme se naši práci zvládnout z domova. Pouze s jednou sekretářkou na poloviční úvazek jsme se dohodli na neplaceném volnu,“ dodal. Podobně jako další zástupci advokátních kanceláří zmiňuje, že návrat k normálnímu rytmu je nemožný, dokud nebudou fungovat školy a školky.

Úsporná opatření zatím neprovádí ani advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák. „Zvolna se vracíme. Rádi bychom najeli na normální režim v prvém květnovém týdnu. Ale ještě o tom vedeme diskusi,“ uvedl její zástupce Tomáš Sokol.

Zrušení jednání soudů byl „náraz“

Pro advokátní kancelář Moreno Vlk & Asociados, která se specializuje i na zahraniční klientelu, byl největším „nárazem“ rušení jednání soudů. „Protože naše kancelář se zaměřuje zejména na procesní zastupování, znamenalo to faktické umrtvení jejího fungování. To, že jsme procesním zastupováním a u nás je jenom jeden koncipient, též mělo za následek, že kolegové přestali docházet  úplně do kanceláře a začali vyřizovat „psaní“ z domova,“ uvedl partner kanceláře Václav Vlk.
„Naštěstí pro nás velký nápad práce se Španělskem, která bude ovšem zaplacena v nedohlednu, znamenal nový nárůst věcí, které byly odkázány na home office. Ten se však absolutně neosvědčil, protože komunikace s kanceláří a  přípisy, a dále pak i dotazy klientů se prostě po Skypu dobře vyřizovat nedají, tudíž jsme zavedli pro advokáty prakticky plnou docházku, ovšem s naprosto radikální redukcí odměn, neboť platby prostě nechodí,“ dodává.
Administrativní pracovníci kanceláře jsou na „ošetřovném“ se svými dětmi a kvůli zavření škol a školek se nemohou do práce vrátit. Václav Vlk výhledově předpovídá i snižování mezd. „Řada advokacii opustí nebo se bude muset smířit s výrazně nižšími příjmy,. Naše pozice s ohledem na zaměření  převážně procesní a na španělský trh však umožňuje zcela jinou pozici,“ předpovídá Václav Vlk. Nelíbí se mu také jednání s klienty a u soudů v rouškách, podle něj je to silné omezení. Kancelář také podala žádost o zařazení do tzv. kurzarbeitu.

Eva Paseková