Především zdravotnictví je vystaveno riziku, protože potřebuje rychle dodávky zdravotnického materiálu Foto: pixabay

Státní zástupci mají kvůli koronaviru strach z „nezodpovědných soudců“, advokáti apelují na odklad nástupu trestu

Část soudců pobouřilo jednání některých vedoucích státních zástupců, kteří instruují své podřízené, jak mají předejít své účasti při jednání soudu. Advokáti zase požadují, aby soudci nyní odkládali nástup k výkonu trestu. Na některých soudech museli přijmout s ohledem na rozšíření koronavirové nákazy mimořádná opatření.

Jak upozornil ve svém blogu předseda Městského soudu v Praze (MS) Libor Vávra, někteří vedoucí krajští státní zástupci instruují státní zástupce, jak mají předcházet své účasti u nařízených jednání soudu, aby nebyli ohroženi nákazou.

A činí tak způsobem, který je – vedle otázky právní – také velmi kritický vůči těm soudcům, kteří nevyslyšeli doporučení ministerstva spravedlnosti a jednání soudu nařizují. V jednom z takových pokynů Vávrou nejmenovaný vedoucí státní zástupce dokonce takové soudce označuje za „nezodpovědné“ a „bezohledné“.

Situace se podle zjištění České justice po zveřejnění Vávrova blogu zklidnila, do věci totiž zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Místopředsedkyně Krajského soudu (KS) v Ústí nad Labem Lenka Ceplová, která je v současné době pověřena řízením soudu, se již nechce k věci vracet. „Co se týče obsahu naší interní komunikace se státními zástupci, případně s ministerstvem, tak nepovažuji za vhodné její obsah mimo rezort komentovat a zveřejňovat,“ uvedla pro Českou justici Ceplová.
„V průběhu nouzového stavu jsme si s kolegy ze státních zastupitelství vyjasnili instituty použití videokonference, ostatně o tom ve svém článku hovoří i kolega Libor Vávra. Také jsme si vysvětlili, že v případě, kdy nedošlo k odročení jednání soudu, se vždy jedná o procesní uvážení soudců, kteří si sami vyhodnocují, zda věc snese odkladu, či nikoliv. Rozhodnutí o odročení jednání je výlučným právem zákonného soudce,“ dodala dále Ceplová.

Různý přístup soudců

Naopak předseda KS v Ostravě Petr Novák nemusel podle svého vyjádření pro Českou justici takové problémy řešit a od vedoucího Krajského státního zastupitelství (KSZ) v Ostravě Libora Malého žádný vyhrocený dopis, jaký obdržela Ceplová, nedostal. Zároveň přiznává, že státní zástupci naráželi na různý přístup soudců a nejednoznačný výklad doporučení ministerstva. „Některé soudy jednání prakticky nekonaly téměř vůbec, jiné soudy (nebo spíše jen někteří soudci) poměrně urputně soudili dál. Tato různorodost pak dle mého názoru byla způsobena ne zcela jednoznačným obsahem a výkladem Doporučení k „přehodnocení“ nařízených soudních jednání ze strany MSp ze dne 13. března 2020. Souhlasím s kolegou Vávrou, že skutečnost spočívající v tom, zda-li soudce nařídí ve věci jednání či nikoliv, spadá pod vlastní rozhodovací činnost soudce a nelze mu v tom bránit. Na druhou stranu myslím, že většina soudců měla snahu respektovat vyhlášená krizová opaření a svou rozhodovací činnost nynějšímu stavu přizpůsobit,“ dodává Novák.

A obdobně se vyjádřili i ostatní předsedové krajských soudů. „Krajský soud a okresní soudy Středočeského kraje nemají se státními zástupci v současné době žádné problémy, které by byly obdobné tomu, co se projevilo v Praze nebo v jiných krajích, i když to někdy byl výsledek až určitých jednání…  Situaci lze v současné době charakterizovat jako v podstatě bezproblémovou,“ konstatoval pro Českou justici předseda KS v Praze Ljubomír Drápal.

Koronavirus u pracovníků soudu

Faktem je, že u některých soudů se důsledky koronavirové nákazy projevily. Například u Okresního soudu v Pardubicích, kde byli pozitivně testováni jedna pracovnice a jeden příslušník místní jednotky justiční stráže, přičemž u dalších pracovníků soudu a příslušníků justiční stráže byl proveden test. „Celý Okresní soud v Pardubicích pracuje v maximálně omezeném režimu, příslušná část soudu, na které došlo k pozitivnímu testu, byla prozatím zcela uzavřena. Probíhá dezinfekce potenciálně zasažených prostor. Provedení nezbytných úkonů v soudních řízeních je nadále zajištěno,“ sdělil minulý týden České justici předseda KS v Hradci Králové Jan Čipera.

V obvodu MS v Praze byla do karantény umístěna jedna ze soudkyň, neboť se koronavirem nakazil její asistent. U KS v Ústí nad Labem prošlo preventivní karanténou ke konci minulého týdne celkem 34 lidí, přičemž ani u jednoho nebyla nemoc prokázána. V preventivní karanténě skončilo bez pozitivního nálezu i několik zaměstnanců a soudců dalších soudů.

Ministerstvo spravedlnosti také vyslyšelo podněty některých advokátů, kteří se na něj obraceli ohledně nástupu odsouzených do výkonu trestu. Některé soudy totiž bez ohledu na pandemickou situaci nařizují i v této době nástupy výkonu trestu, a to i osobám, které patří z pohledu potenciálního onemocnění do rizikových skupin. S tím jsou samozřejmě spojené i problémy na straně Vězeňské služby, která musí přijímat adekvátní opatření. Podle vyjádření ministerstva pro Českou justici se v této věci na předsedy soudů již obrátil generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a apelovat se na soudce chystá i ministerstvo spravedlnosti na nejbližší poradě s předsedy krajských a vyšších soudů.

Petr Dimun