Snoubenci mít roušky nemusí Foto: rawpixel

Svatby v novém: Kromě snoubenců všichni v rouškách, matrikářka s gumovými rukavicemi

Při svatebních obřadech podle nových pravidel je nezbytné dodržovat hygienu rukou. Podání ruky ke gratulaci je možné pouze po vzájemné dohodě všech dotčených osob. „V případě podání rukou je následně nutno je dezinfikovat,“ vysvětluje Ministerstvo vnitra v novém doporučení. Za specifických podmínek a s počtem lidí do deseti bez hostiny budou sňatky povoleny od pondělí, s širším počtem osob pak od 8. června.

Z vydaného pokynu vyplývá, že první manželský polibek nebudou muset snoubenci absolvovat v rouškách. Osoby účastnící se svatby jsou povinny nosit ochranný prostředek dýchacích cest, který brání šíření kapének. S ohledem na mimořádné opatření snoubenci při obřadu zakrytý nos a ústa mít nemusí. Účastníci pak mají podle ministerstva dodržovat odstupy nejméně 2 metry od jiných osob s výjimkou členů domácnosti a snoubenců. Za příznivého počasí se pak doporučuje konání obřadu pod širým nebem. Stejně to platí pro vstup do registrovaného partnerství.

Účast na svatbě umožnit pouze osobám uvedeným v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví, tedy oddávajícímu, matrikáři, snoubencům, svědkům, dále pak maximálně dalším 4 osobám. „Do tohoto počtu 4 osob se započítává i tlumočník účastnící se obřadu v zákonem stanovených případech. Sňatečného obřadu se nemohou účastnit jiné osoby ze strany orgánu veřejné moci než oddávající a matrikář (tedy např. různé asistentky zajišťující organizaci obřadu, hudebník zajišťovaný obcí atp.),“ vysvětlil resort vnitra v doporučení na svém webu.

Při ověřování totožnosti snoubenců, svědků a případně tlumočníka se má postupovat tak, že nejprve přistoupí k matrikáři jednotlivě snoubenci, předají mu doklad totožnosti a neprodleně od něj odstoupí do vzdálenosti 2 metry. „Matrikář snoubence postupně ztotožní a vrátí jim doklady totožnosti. Poté k matrikáři přistoupí jednotlivě svědci, vždy předají doklad totožnosti, odstoupí na vzdálenost 2 m, na pokyn matrikáře si na několik vteřin odkryjí obličej a po ztotožnění jej opět zakryjí. Stejně bude postupováno v případě účasti tlumočníka,“ vysvětluje ministerstvo.

Obecní úřad musí zajistit další potřebná hygienická opatření, například zabezpečení dostatečného množství psacích potřeb tak, aby každá z osob, která se v průběhu obřadu podepisuje, měla vlastní pero. Psací potřeby i stůl, na němž docházelo k podpisu potřebných dokumentů, případně další potřeby užité při obřadu, je nutno po každém obřadu vydezinfikovat. „Doporučujeme, aby přinejmenším matrikářka měla při obřadu a všech úkonech s ním spojených gumové rukavice, které je nutno po každém obřadu buď vyhodit (jsou-li pouze jednorázové), nebo dezinfikovat. Písemná dokumentace se nedezinfikuje,“ vysvětluje resort. Při podpisu protokolů by měl být mezi osobami dodržen odstup dvou metrů.

I při rozvolnění opatření od 8. června se počítá s podobnými hygienickými opatřeními a účast bude pravděpodobně povolena maximálně padesáti lidem.

Eva Paseková