Vězni vyrábí tyto ochranné štíty Foto: VS

Vězni vyrábí ochranné štíty proti šíření nákazy, ušité roušky předali policistům

Průhledné ochranné štíty, které jsou v současné době nedostatkovým zbožím a které dokáží omezit šíření nákazy COVID 19, zvyrábějí odsouzení z Věznice Valdice pomocí 3D tisku. Zdravotní roušky, které ušily odsouzené ženy z vazební věznice Praha Ruzyně a Velké Přílepy zase předala Vězeňská služba do užívání pražským policistům.

Štíty už dostali zdravotníci z valdické věznice, jedna dávka také putovala do vězeňské nemocnice v Brně na infekční oddělení. Další štíty pak postupně dostávají praktičtí lékaři, zubaři a policisté v regionu.

Průhledné obličejové štíty se vyrábějí také ve Věznici Pardubice nebo Plzeň. V dalších věznicích odsouzení šijí ochranné roušky. Ve Věznici Vinařice, kde je zřízeno call centrum, operátoři z řad odsouzených pomáhají posilovat přetíženou informační telefonní linku 1212. Operátoři vyřizují konkrétní dotazy volajících občanů a přepojují je v rámci aplikace na kompetentní pracoviště ministerstev zdravotnictví a vnitra, na psychologickou pomoc a další, informují je o kontaktech na zdravotní pojišťovny a další instituce.

31.3.2020
Věznice Vinařice pomáhá posílit informační linku o nákaze coronavirem Foto: VS

Ředitel Vazební věznice Praha Ruzyně Tomáš Hůlka předal minulý týden 1 200 ochranných roušek náměstku ředitele krajského ředitelství PČR v Praze Petru Matějčkovi. Vězni již připravují další dodávku.

V ruzyňské věznici respektive v jejích pobočkách ve Velkých Přílepech a v Praze Řepích šije roušky 24 odsouzených žen, dosud vyrobily 10 900 roušek, průměrně ušijí 500 kusů za den. Kromě PČR putují roušky z Ruzyně například do FN Motol, ÚVN Střešovice a dalších institucí.

V Ústeckém kraji šijí odsouzení roušky ve všech věznicích. Centrálně se vyrábí roušky k opakovanému použití ve věznicích v Pardubicích a Světlé nad Sázavou. „V tomto provozu jsme schopni vyrobit zhruba 40.000 až 50.000 roušek měsíčně pro potřebu vězeňské služby i státu,“ uvedla už dříve mluvčí Petra Kučerová. Ušité roušky nejprve využila Vězeňská služba, nyní se dostalo i na další složky.

(epa)