Portál dražeb je veřejně přístupný webový projekt Exekutorské komory Foto: archiv

Neoprávněné obohacení pokladny obce? Soud pravomocně zprostil starostku Velké Lhoty

Olomoucký krajský soud definitivně zprostil obžaloby starostku Velké Lhoty na Vsetínsku Jarmilu Melichaříkovou (nez.) kvůli údajně nezákonnému vybírání poplatků za užívání místních komunikací v obci. Za zneužití pravomoci úřední osoby jí hrozilo až pětileté vězení. Starostka uvedla, že samospráva jednala v souladu se zákonem o obcích. Obec přijímala příspěvky formou darovacích smluv na obnovu dopravní infrastruktury. Podle soudu starostka trestný čin nespáchala. Informovala o tom její obhájkyně Jana Zwyrtek Hamplová.

Podle státního zástupce Petra Bareše starostka vybrala v rozporu se zákony o pozemních komunikací a o místních poplatcích v desítkách případů poplatek za průjezd aut o hmotnosti nad osm tun po místní silnici. Podle obhájkyně byli o tyto dary žádáni obcí její uživatelé v souvislosti s tím, že komunikaci nárazově a často protiprávně užívali pro těžší techniku; někdy dokonce obec vyhledali sami, že chtějí přispět darem. „Starostka je nechtěla udávat policii, ale vyzvala je, že když ničí místní komunikace, aby na jejich opravy přispěli tito hříšníci darem,“ uvedla obhájkyně.

Analýza: Soud pravomocně zprostil starostku Velké Lhoty Melichaříkovou

Později již obec podle ní o tyto dary nijak nežádala, stalo se místní zvyklostí, že kdo užíval komunikaci nárazově více, obci přispěl do rozpočtu zmíněným darem. Darovací smlouvy uzavírala obec od roku 2012, bylo jich několik desítek. „Občané obci tímto způsobem, tedy formou daru, přispívali do rozpočtu. Obec za tyto prostředky opravovala komunikace v obci. Nebyly to tedy žádné poplatky podle zákona o pozemních komunikacích, jednalo se o dvoustranný smluvní vztah mezi obcí a občanem obce podle občanského zákoníku. Obec takto získala za sedm let do rozpočtu více jak 400.000 korun,“ uvedla Hamplová.

Starostka je ve funkci v obci i nadále, soudní při označila za náročné životní období. „Byl to pro mne velmi těžký rok. Žít s nálepkou obžalované osoby je stresující a ubíjející, a já navíc dál musela řídit obec. Věřila jsem však, že za nic podobného přece u nás nemůže být nikdo odsouzen, vždy mi šlo jen o zájmy obce,“ uvedla Melichaříková.

Její obhájkyně od počátku označila tento případ za zcela absurdní. Poukázala přitom na to, že o uzavírání smluv rozhodli zastupitelé i na to, že darů bylo přijato v hodnotě přes 400.000 korun, předmětem obžaloby však byly smlouvy jen za 15.500 korun. Ostatní dárci podle ní trvali i přes naléhání policie na dobrovolnosti daru a za starostku se postavili. Případ bude mít podle ní ještě soudní dohru. Stát bude muset zaplatit náklady řízení, starostka bude navíc žádat omluvu a finanční satisfakci za zásah do svých osobnostních práv ve výši 2,5 milionu korun.

(čtk)