Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

NSS se odmítl věcně zabývat vyhlášením nouzového stavu

Nejvyšší správní soud (NSS) se odmítl věcně zabývat dvěma akty vlády souvisejícími s nouzovým stavem. Ztotožnil se tak s postojem Ústavního soudu, podle kterého rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu ani její krizové opatření o zákazu vstupu na území ČR a zákazu vycestování nejsou přímo přezkoumatelná ve správním soudnictví. Novinářům to dnes oznámila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

NSS konkrétně řešil kasační stížnost muže z Teplicka proti rozhodnutí Městského soudu v Praze o jeho žalobě směřující proti vyhlášení nouzového stavu z 12. března a krizovému opatření omezujícímu pohyb přes hranice ze 13. března.

Městský soud žalobě nevyhověl. Stejným způsobem nyní naložil NSS s kasační stížností. Verdikt je dostupný na webu NSS.

Oporu pro svou argumentaci našel NSS ve dvou nedávných usneseních Ústavního soudu, podle kterého dané akty vlády nebyly takzvaným opatřením obecné povahy. Nelze je tedy přezkoumat ve správním soudnictví. Mohl by se jimi zabývat Ústavní soud, ovšem jen na základě návrhu „k tomu oprávněných (privilegovaných) navrhovatelů“, což by byla například skupina poslanců či senátorů.

Městský soud v Praze v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru obdržel sérii žalob. Řadu jich odmítl, případně řízení zastavil. Vyhověl však žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála a zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Podle pravomocného rozsudku byla opatření nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Kabinet následně opatření přijal v zákonné formě.

Stížnosti na různá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví míří také k Ústavnímu soudu. Zatím se žádnou z nich věcně nezabýval, stížnosti dosud odmítá převážně z procesních důvodů, v usneseních řešil zejména specifickou právní povahu vládních a ministerských opatření.

(čtk)