Petr Angyalossi je soudcem trestního kolegia Foto: AEQUITAS

Prezident jmenuje ve středu předsedu Nejvyšího soudu, ve hře je Angyalossy

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu nového předsedu Nejvyššího soudu. Mezi dosavadními favority se objevilo nové jméno: Petr Angyalossy. „Jsem jedním z kandidátů na předsedu Nejvyššího soudu, byl jsem osloven a s panem prezidentem jsem se setkal,“ sdělil Angyalossy České justici s tím, že ovšem nemůže potvrdit, že bude opravdu jmenován. Dosud to prý sám neví.

Angyalossy je soudcem trestního kolegia NS od roku 2017 a patří mezi mladší generaci soudců tohoto soudu. Mezi ostatními kandidáty tak měl jednu výhodu: desetiletý mandát předsedy může dokončit celý.

Angyalossymu, absolventovi Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, je čerstvě 56 let. Soudcem je od roku 1996, kdy začínal u Okresního soudu v Olomouci, odkud po třech letech přešel na Krajský soud v Ostravě. V roce 2004 se stal soudcem Vrchního soudu v Olomouci, kde působil i v pozici tiskového mluvčího soudu.

Čtěte také: Soudce Nejvyššího soudu Petr Angyalossy: Ročně nastudujeme asi 90 tisíc stran

Středeční jmenování dnes Lidovým novinám potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Hradní protokol mi dnes zaslal pozvánku na slavnostní jmenování soudců. Jelikož tam žádné nemám, tak předpokládám, že jmenován bude nový předseda NS,“ uvedla. Netransparentnost výběru předsedy Nejvyššího soudu pro list kritizovala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Komentář Petra Dimuna: A zase ten dvojí metr

Funkce předsedy NS se uvolnila poté, co jeho dosavadní předseda Pavel Šámal odešel letos v únoru na Ústavní soud. Delší dobu se jako o jeho nástupci mluvilo o soudci NS Robertu Fremrovi, který v současné době působí u Mezinárodního trestního soudu v Haagu, kde je od roku 2018 také místopředsedou. Podle informací České justice byl mezi kandidáty také některými médii zmiňovaný Jiří Pácal, který ovšem již před více jak měsícem kandidaturu odmítl. V užším výběru byl také František Púry, předseda trestního kolegia soudu.

Petr Dimun