Vězeňská služba vyrobila roušky pro Národní knihovnu Foto: vscr.cz

Vězeňská služba požaduje 88,5 milionů na platy a na výrobu roušek

Vězeňská služba (VS) požádala v souvislosti s koronavirovou situací vládu o 88,5 milionu korun. Z toho 16,7 milionu plánuje využít v souvislosti s výrobou roušek ve věznicích a zbylé peníze mají sloužit k navýšení platů příslušníků bezpečnostního sboru.

Na platy příslušníků žádá VS 52,9 milionu korun. Dalších 18,9 milionu tvoří související výdaje, tedy příspěvek na sociální a zdravotní pojištění a na základní podíl do fondu kulturních a sociálních potřeb.

VS v předkládací zprávě zdůraznila, že od vyhlášení nouzového stavu musela provést řadu opatření k zajištění bezpečnosti a vnitřního chodu věznic a detenčních ústavů. Uvedla, že situace klade na dozorce zvýšené nároky. Připomněla také, že se jí jako jedné z mála evropských vězeňských služeb dosud podařilo zabránit průniku onemocnění covid-19 mezi vězně.

V českých věznicích jsou na základě usnesení vlády od 14. března zakázány návštěvy, což odsouzení podle VS vnímají velmi citlivě. Dozorci jim tak museli zajistit kontakt s blízkými a udržení sociálních vazeb jinou, dálkovou formou. Rozšířili také aktivity vězňů a čas vycházek. „Všechna tato a celá řada dalších mimořádných opatření byla přijata s cílem v maximální možné míře předejít hromadným vystoupením vězněných osob a zajistit standardní vnitřní bezpečnost věznic,“ napsali autoři zprávy.

Z 16,7 milionu požadovaných na výrobu roušek plánuje VS pořídit za 11,8 milionu další materiál a 4,9 milionu rozdělit jako odměny odsouzeným, kteří se do výroby zapojili. Ochranné prostředky vyrábí VS nejen pro vlastní potřebu, ale také pro jiné státní i samosprávné subjekty. Roušky dodala ministerstvu spravedlnosti a justiční soustavě, ministerstvu obrany, Úřadu vlády, policii i některým nemocnicím, například Nemocnici Na Homolce nebo Všeobecná fakultní nemocnici.

Bezpečnostní sbor uvažuje i o tom, že současné zkušenosti s výrobou roušek či štítů zkusí do budoucna zužitkovat v sériové výrobě ochranných prostředků pro státní sféru.

V pondělí vláda schválila celkovou výši odměn pro vojáky, celníky, policisty a hasiče, kteří pomáhají se zvládnutím epidemie koronaviru. Na služební platy vojáků z povolání uvolní 35,6 milionu korun. Na platy příslušníků Celní správy má jít 44,2 milionu korun navíc. Na platy policistů získá ministerstvo vnitra 783,9 milionu korun a na platy hasičů 99,76 milionu Kč.

(čtk)